ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Θηλιά» φόρων βάζει ο Σεπτέμβριος

08:36 - 28 Σεπ 2016 | Φορολογία
«Θηλιά» φόρων βάζει ο Σεπτέμβριος
Σε κλοιό φόρων βρίσκονται για το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του μήνα οι φορολογούμενοι, καθώς καλούνται να καταβάλουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ που υπολογίζεται σε περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Σχεδόν λοιπόν δύο δισεκατομμύρια ευρώ θα απαιτηθούν από τους πολίτες, ενώ όπως είναι φυσικό θα «λείψουν» από την αγορά που ασθμαίνει. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθεί και η έναρξη καταβολής του ΦΠΑ τριμήνου (Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου) για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το μείγμα αυτό των φόρων όπως είναι φυσικό αποτελεί και το μείζον ζήτημα την ώρα που οι πολίτες «ματώνουν» για να αντεπεξέλθουν χωρίς πάντα επιτυχία. Έτσι σύμφωνα με την ανακοίνωση χτες του Υπ. Οικονομικών για τα έσοδα του προϋπολογισμού, η εικόνα είναι καλή. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 31.945 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 589 εκατ. ευρώ ή 1,8% έναντι του στόχου, γεγονός που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην υποαπόδοση του ΠΔΕ.

 

Αντίθετα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (όπου περιλαμβάνονται και οι φόροι) ανήλθαν σε 29.878 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 458 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου.

 

Ωστόσο πολλοί φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν στην ώρα τους κι έτσι 1,014 δισ. κατέστησαν ληξιπρόθεσμα. Συνολικά, αν προστεθούν και οι μη φορολογικές υποχρεώσεις προς το δημόσιο οι οποίες μπήκαν έγιναν ληξιπρόθεσμες, η αύξηση είναι 1,368 δισ ευρώ.

 

Ειδικότερα, τον Αύγουστο 2016, το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3.947 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 52 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3.926 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 57 εκατ. ευρώ.

 

Η αύξηση των εσόδων Αυγούστου 2016 οφείλεται κυρίως στην αύξηση:

α) του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 108 εκατ. ευρώ,

β) του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 181 εκατ. ευρώ,

γ) του φόρου εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 24 εκατ. ευρώ,

δ) των άμεσων φόρων Π.Ο.Ε. κατά 31 εκατ. ευρώ,

ε) των λοιπών άμεσων φόρων κατά 30 εκατ. ευρώ,

στ) του ΦΠΑ λοιπών κατά 136 εκατ. ευρώ,

ζ) του φόρου ασφαλίστρων κατά 11 εκατ. ευρώ,

η) των Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων κατά 20 εκατ. ευρώ,

θ) των έμμεσων φόρων Π.Ο.Ε. κατά 32 εκατ. ευρώ,

ι) των απολήψεων από Ε.Ε κατά 23 εκατ. ευρώ,

κ) των λοιπών μη φορολογικών εσόδων κατά 99 εκατ. ευρώ.

 

Αντίθετα, μειωμένα έναντι του στόχου ήταν κυρίως τα έσοδα σε κατηγορίες που φορολογούνται «αγρίως» όπως τα τσιγάρα και τα ποτά κι όπου το λαθρεμπόριο ανθεί, αλλά και στον ΕΝΦΙΑ. Έτσι καταγράφεται υστέρηση:

α) στον φόρο στην περιουσία κατά 649 εκατ. ευρώ,

β) στο ΦΠΑ καπνού κατά 21 εκατ. ευρώ,

γ) στους λοιπούς Ε.Φ.Κ. (καπνού κ.λπ.) κατά 74 εκατ. ευρώ,

δ) στα έσοδα του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης κατά 22 εκατ. ευρώ.

 

Έτσι τον Αύγουστο καταγράφεται αύξηση των ληξιπρόθεσμων κατά 1 δισ. ευρώ. Το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος, με εξαίρεση τις μη φορολογικές κατηγορίες διαμορφώθηκε σε 7,755 δισ. ευρώ έναντι 6,741 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα. Συνολικά (μαζί με τις μη φορολογικές κατηγορίες) τα ληξιπρόθεσμα διαμορφώθηκαν σε 8,986 δισ. ευρώ από 7,618 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

 

Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα είναι πάνω από τα 91 δισ. ευρώ. Έως το τέλος του 2015 οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ήταν 82,596 δισ. ευρώ και σε αυτές προστίθενται τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των 8,986 δισ. ευρώ.

 

Για να εισπράξει τα ποσά αυτά η Φορολογική Διοίκηση έχει ενεργοποιήσει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης –κυρίως κατασχέσεις- για έναν στους δύο φορολογούμενους στους οποίους έχει τη σχετική δυνατότητα. Τον Αύγουστο, 4.030.910 φορολογούμενοι είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι οφειλέτες στους οποίους μπορούσαν να επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ανέρχονταν σε 1.541.970 και οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν σε 774.321 ή σε ποσοστό 50,22% ( από 49,20% τον προηγούμενο μήνα).

 

Πάντως το μεγαλύτερο πρόβλημα τους τελευταίους μήνες εντοπίζεται στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Τον Ιούλιο (πρώτη δόση φόρου εισοδήματος) οι εμπρόθεσμες πληρωμές ανήλθαν στο 70,71% και από τα 1,147 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης πληρώθηκαν τα 811 εκατ. ευρώ. Τον Αύγουστο, υπάρχει αύξηση εισπραξιμότητας αλλά δεν υπήρχε δόση φόρου εισοδήματος. Αντίστοιχα στο ΦΠΑ η εισπραξιμότητα κυμαίνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες κοντά στο 85%. Ο συνολικά οφειλόμενος (με βάση τις αποδείξεις και τα τιμολόγια που είχαν εκδοθεί) ΦΠΑ τον Αύγουστο ήταν 1,050 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν 894 εκατ. ευρώ ενώ τον Ιούλιο ο ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε στην ώρα του ξεπέρασε τα 160 εκατ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.