ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Σαββατοκύριακο το «παζάρι» για το «κούρεμα» χρεών στο Δημόσιο

12:54 - 17 Νοε 2016 | Φορολογία
Το Σαββατοκύριακο το «παζάρι» για το «κούρεμα» χρεών στο Δημόσιο
Μονοπάτι που μπορεί να ανοίξει δρόμο για το κούρεμα χρεών προς το ελληνικό δημόσιο φαίνεται να ανοίγει με την επιμονή των Θεσμών στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Ο λόγος για το θέμα των διαγραφών που θα αφορούν τους παρακρατούντες φόρους του ΦΠΑ και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και για τους οποίους οι Θεσμοί θεωρούν ότι παρά τις νομικές δυσκολίες θα πρέπει να ενταχθούν στις διαδικασίες «ανάσα» που προσφέρει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Πάντως, υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής πλευράς που ερωτήθηκε για το εάν μπορεί να κουρευτεί οφειλή που προκύπτει από ΦΠΑ ή Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, κάτι που σήμερα απαγορεύεται από το νόμο, είπε πως το θέμα βρίσκεται υπό εξέταση και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και πως για να ισχύσει θα απαιτηθεί ειδική ρύθμιση.

Πάντως ως το Σαββατοκύριακο η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, αναμένεται να ακολουθήσουν συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων ώστε να διατυπωθεί η τελική πρόταση. Αν και ο υπουργός θέλησε να μην αναφερθεί στα σημεία που ακόμα υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δυο πλευρών, το βέβαιο είναι ότι παραμένει ανοικτό ποιες θα είναι οι εξαιρέσεις που θα υπάρχουν αναφορικά με τους φόρους που θα διαγράφονται ώστε να διασφαλίζεται η ισότητα των πιστωτών.

Έτσι όλη προσπάθεια γίνεται προς την κατεύθυνση της ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου θα έχει το κούρεμα χρεών στα δημόσια οικονομικά αλλά παράλληλα και να διασφαλιστεί ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι πιστωτές θα έχουν ίση αντιμετώπιση. «Έχουμε μπει σε μεγάλες λεπτομέρειες. Στόχος είναι ο νέος μηχανισμός να μετατρέπει τα «κόκκινα» δάνεια σε «πράσινα» και να διασφαλίζει παράλληλα το Δημόσιο», δήλωσε ο κ. Σταθάκης

Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.