ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φόροι και επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης στον προϋπολογισμό 2017

10:35 - 21 Νοε 2016 | Φορολογία
Φόροι και επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης στον προϋπολογισμό 2017
Οι φόροι που ψηφίστηκαν το περασμένο καλοκαιρι μετα τη συμφωνία απότοκο της πρώτης αξιολόγησης περνούν στον υπό κατάθεση προϋπολογισμό του 2017, ενώ επεκτείνεται η εφαρμογή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του λεγόμενου Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Αυτά είναι δυο από τα βασικά χαρακτηριστικά της πρόβλεψης εσόδων εξόδων του κράτους για το επόμενο έτος.

Στον προϋπολογισμό του 2017 καταγράφονται οι δημοσιονομικοί στόχοι που συμφωνήθηκαν χτες στη κυριακάτικη διαπραγμάτευση και αποτελούν την αναγκαία βάση για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.

Ωστοσο λόγω υπερφορολόγησης ο φόβος για αφαίμαξη της οικονομίας παραμενει και σε αυτόν τον έβδομο σε σειρά μνημονιακό προϋπολογισμό. Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού θα είναι αυξημένα στα 49,2 δισ. ευρώ, από 48,2 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Έτσι προβλέπονται νέοι φόροι ύψους 2,6 δισ. ευρώ, (  ΦΠΑ, τσιγάρα, καφέ, καύσιμα, σταθερή τηλεφωνία, όπως επίσης η πλήρης εφαρμογή των μειώσεων σε αφορολόγητο και των αλλαγών στην φορολογική κλίμακα και την κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης), ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,25 δισ. ευρώ (1,8 % ΑΕΠ), στον προϋπολογισμό του 2017 που κατατίθεται σήμερα στην βουλή μετά από την σφραγίδα που έβαλαν χθες και οι δανειστές.

Η υψηλή ανάπτυξη βασίζεται στην έκρηξη των επενδύσεων οι οποίες προβλέπεται ότι θα αυξηθούν τον επόμενο χρόνο κατά 9,1% του ΑΕΠ, των εξαγωγών που αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,5% του ΑΕΠ και της ιδιωτικής κατανάλωσης που αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,8% του ΑΕΠ.

Η πρόβλεψη ενσωματώνει τις προσδοκίες για την λύση του χρέους και την σταδιακή επαναφορά σε μια κανονικότητα που θα σηματοδοτήσει η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η προσπάθεια δοκιμαστικής επιστροφής στις αγορές προς τα τέλη του 2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στον προϋπολογισμό υπαρχει πένα "μαξιλάρι" 300 εκ για κοινωνικές δαπάνες. Επίσης το κενό που φαινόταν ότι υπήρχε στην χρηματοδότηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που φιλοδοξεί να βοηθήσει 250.000 νοικοκυριά σε όλη την χώρα να αυξήσουν το εισόδημά τους πάνω από το όριο της φτώχειας, καλύφθηκε.

Ουσιαστικά οι Θεσμοί δέχθηκαν ότι τα 760 εκ. ευρώ που χρειάζεται για την εφαρμογή του θεσμού από 1/1/2017 μπορούν να βρεθούν χωρίς νέα μέτρα και έβαλαν την υπογραφή τους στο νέο προϋπολογισμό.

Γ. Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.