ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κουρέματα» φόρων και διαδικασίες αναδιαρθρώσεων δανείων επί τάπητος διαπραγμάτευσης

20:40 - 15 Δεκ 2016 | Φορολογία
«Κουρέματα» φόρων και διαδικασίες αναδιαρθρώσεων δανείων επί τάπητος διαπραγμάτευσης
Επί τάπητος της διαπραγμάτευσης τίθενται σήμερα δύο καυτά ζητήματα που αποτελούν κλειδί για την αναζωογόνηση επιχειρήσεων στο φόντο ενός σκηνικού υπερδανεισμού και υπερχρέωσης.

Το πρώτο θέμα αφορά τη διάταξη για την προστασία στελεχών τραπεζών που υπογράφουν αναδιαρθρώσεις δανείων, που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Θεσμοί θέλουν να θεσπιστεί ακαταδίωκτο και για τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων, ενώ ζητούμενο είναι εάν θα ισχύσει το ίδιο καθεστώς και για τα φυσικά πρόσωπα. Το όλο ζήτημα άπτεται και της φορολογικής μεταχείρισης που θα τύχουν οι τράπεζες για να καλύψουν ζημιές από τις διαγραφές χρεών αλλά και της εκπλήρωσης των στόχων για μείωση των κόκκινων δανείων.

Παράλληλα στο επίκεντρο έχουν τεθεί και οι εξαιρέσεις "κουρέματος" για οφειλές από φόρους. Ο λόγος για τις οφειλές από ΦΠΑ και Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, καθώς πρόταση της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις με τους "Θεσμούς" είναι να μένουν εκτός "κουρέματος" οι ανωτέρω φόροι εφόσον έχουν εισπραχθεί αλλά δεν έχουν αποδοθεί στο Δημόσιο.

Σε σχέση με τα ενεργειακά οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ αλλά και η πορεία υλοποίησης του ανοίγματος της αγοράς ενέργειας είναι στο επίκεντρο. Πάντως οι Θεσμοί αναμένεταινα αναχωρήσουν το πολύ μέχρι το Σάββατο.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.