ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παραγράφονται χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις την 31η Δεκεμβρίου

12:00 - 17 Δεκ 2016 | Φορολογία
Παραγράφονται χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις την 31η Δεκεμβρίου
Χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις φυσικών προσώπων με υψηλά εισοδήματα, πολλές από τις οποίες μάλιστα προέρχονται από τις γνωστές λίστες «υπόπτων» για φοροδιαφυγή και οι οποίες εστάλησαν από το εξωτερικό ή έχουν σχηματιστεί από τις ελληνικές φορολογικές αρχές, καθώς και πολλές άλλες υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, οδεύουν πλέον προς παραγραφή.

Το χρονικό περιθώριο που έχει το Δημόσιο να ολοκληρώσει τους ελέγχους στις υποθέσεις αυτές λήγει στις 31/12/2016  και δεν υπάρχει δυνατότητα να δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία παραγραφής, όπως έγινε δύο φορές στο παρελθόν με τους νόμους 4002/2011 και 4098/2012, αν δεν αποσταλούν εγκαίρως καταλογιστικές πράξεις.

 

Πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αποτελεί δεδικασμένο, ορίζει ότι οι συνεχείς παρατάσεις των προθεσμιών παραγραφής εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων από το Υπουργείο Οικονομικών αντιβαίνουν στις αρχές της ασφάλειας δικαίου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης που επιβάλλουν τη σαφή διατύπωση των κανόνων δικαίου. Έτσι, καθίσταται σαφές ότι μία υπόθεση θα παραγράφεται μετά το πέρας της 10ετίας.

 

Είχαν προηγηθεί μάλιστα, οι εκπρόσωποι των δανειστών οι οποίοι έχουν απαγορεύσει ρητώς στην ελληνική κυβέρνηση να δίνει παρατάσεις στις προθεσμίες παραγραφής φορολογικών υποθέσεων.

 

Εισοδηματίες και…Πολιτικοί

 

Καθώς η χρονιά τελειώνει και η φοροδοτική κόπωση των Ελλήνων είναι κάτι περισσότερο από προφανής, ο κίνδυνος παραγραφής είναι προ των πυλών και όπως επισημαίνουν με σχετική ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός οι αξιώσεις του Δημοσίου από αυτές τις περιπτώσεις πιθανής φοροδιαφυγής που αποτυπώνονται στις λίστες, εξαντλούνται.

 

Από το νέο έτος, παραγράφεται το δικαίωμα να εισπραχθούν τα ποσά από βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα μεγάλη απώλεια εσόδων. Επιπλέον, θα χαθεί οριστικά το δικαίωμα του Δημοσίου να καταλογίσει φόρους και πρόστιμα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις οικονομικά ισχυρών φορολογούμενων που έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης, αποκρύπτοντας εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ.

 

Το θέμα μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής και έμπειρος περί τα έσοδα, Χάρης Θεοχάρης, είναι πιθανόν να σχετίζεται και με πολιτικά πρόσωπα-υπουργούς, βουλευτές, Γ.Γ υπουργείων και συγγενείς- οι περιπτώσεις των οποίων ενδέχεται να μην έχουν μεταφερθεί από το ΣΔΟΕ στη Γ.Γ Εσόδων, με αποτέλεσμα να οδεύουν στο αρχείο.

 

Εκτός από την υποστελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και τα διοικητικά προβλήματα στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, η ευθύνη φυσικά βαραίνει την πλευρά της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η οποία δεν μερίμνησε εγκαίρως να αξιολογηθούν και να μπουν σε προτεραιότητα οι σημαντικότερες εκκρεμείς υποθέσεις. Η σχετική απόφαση υπογράφηκε τον περασμένο Αύγουστο, με 8 μήνες καθυστέρηση και οι πρώτες αναθέσεις στους αρμόδιους ελεγκτές έγινε μόλις τον Σεπτέμβριο υπό ασφυκτικά χρονικά περιθώρια.

 

Πιτσιλής: Δυό-δυό τις υποθέσεις μπας και προλάβουμε

 

Σε μια ύστατη προσπάθεια να διασωθεί ό,τι είναι δυνατόν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής έστειλε μόλις πριν από τρεις ημέρες επείγουσα εγκύκλιο σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας ζητώντας να εκδώσουν άμεσα εντολές ελέγχου για υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου (μεταβιβάσεων, γονικών παροχών και κληρονομιών) προκειμένου να μην παραγραφούν στο τέλος του έτους.

 

Στην εγκύκλιο, προς τους προϊσταμένους όλων των υπηρεσιών ο κ. Πιτσιλής τους συστήνει να προχωρήσουν στην επιλογή των υποθέσεων εκείνων που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο φορολογικό ενδιαφέρον και να ανατεθούν μάλιστα, δύο υποθέσεις ανά ελεγκτή.

 

Ειδικότερα οι υποθέσεις οι οποίες θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα είναι οι ακόλουθες:

 

α) Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου άνω των 80.000 ευρώ καθώς και εκείνες για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή Α' κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου.

 

β)Υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών - δωρεών - γονικών παροχών, στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο), η αξία των οποίων δεν προσδιορίστηκε σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ.1055/1.4.2003 ΑΥΟ.

 

γ) Υποθέσεις φορολογίας μεγάλης ακίνητης περιουσίας εφόσον στην υποβληθείσα δήλωση έχουν αναγραφεί ενυπόθηκα χρέη από δάνεια.

 

δ) Υποθέσεις ενιαίου τέλους ακινήτων, εφόσον στην υποβληθείσα δήλωση περιλαμβάνονται ειδικά κτίσματα και δεν έχουν αναγραφεί στοιχεία οικοπέδου ή αγροτεμαχίου.

 

ε) Υποθέσεις ειδικού φόρου επί των ακινήτων ως προς τα δικαιολογητικά απαλλαγής.

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Τελευταία τροποποίηση στις 21:05 - 17 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.