ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαθραίο το 30% των τσιγάρων-SOS από το δίκτυο καπνοπωλών

09:39 - 20 Μαρ 2017 | Φορολογία
Λαθραίο το 30% των τσιγάρων-SOS από το δίκτυο καπνοπωλών
Η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ήταν μία από τις βασικές εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (όπως και των προηγούμενων), ώστε να εξασφαλίσει το κράτος περισσότερα κέρδη και να μπορέσει να κλείσει άλλες… τρύπες. Τα στοιχεία δείχνουν, ωστόσο, πως η μάχη με τους λαθρεμπόρους παραμένει χαμένη υπόθεση.

Η έκρηξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων, σύμφωνα με εκτιμήσεις από το δίκτυο καπνοπωλών, το πρώτο τρίμηνο του 2017 μπορεί να αγγίζει ακόμη και το 30% επί της νόμιμης αγοράς και όπως είναι φυσικό προκαλεί ισχυρούς κλυδωνισμούς στον κλάδο. 

 

Οι τελευταίες επίσημες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών μιλούσαν για πάνω από 22% μερίδιο του λαθρεμπορίου τσιγάρου τον Οκτώβριο του 2016 στο σύνολο της αγοράς, ενώ στα τέλη του 2015 είχε περιοριστεί στο 19,8%.

 

Και όλα αυτά, ενώ οι εγχώριες και διεθνείς καπνοβιομηχανίες έχουν καθυστερήσει να ενσωματώσουν στα πακέτα τσιγάρων τη δεύτερη αύξηση στις λιανικές τιμές, μέχρι να εξαντληθούν τα αποθέματα πακέτων.

 

Πιθανότατα το αργότερο μέχρι το Πάσχα θα ακολουθήσει η δεύτερη αύξηση των 0,30 ευρώ ανά πακέτο, προκειμένου να γίνει πιο ομαλά η σταδιακή αύξηση στις λιανικές τιμές.

 

Η πρώτη αύξηση των 20 λεπτών έγινε τον περασμένο Νοέμβριο και όπως πληροφορείται η «Κ», τα στοιχεία των πωλήσεων είναι απογοητευτικά, καθώς φούντωσε το λαθρεμπόριο τσιγάρων σε μια εποχή που ο καταναλωτής έφθασε να περιορίζει ακόμη και είδη πρώτης ανάγκης (γάλα, κρέας κ.λπ.).

 

Την ίδια ώρα το λαθρεμπόριο καλπάζει και σε άλλους τομείς, όπως παραδοσιακά συμβαίνει. Καύσιμα και οινοπνευματώδη ποτά, ακολουθούν τα καπνικά και το κέρδος για τα κυκλώματα λαθρεμπορίας είναι τεράστιο.

 

Στον τομέα των καυσίμων το λαθρεμπόριο υπολογίζεται σε 300-500 εκατ. ευρώ ετησίως, στα καπνικά στα 750 εκατ. ευρώ, ενώ στα οινοπνευματώδη προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ.

 

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το λαθρεμπόριο σε καύσιμα, καπνικά και οινοπνευματώδη ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο χάνει ετησίως το ελληνικό Δημόσιο, ενώ οι νόμιμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της αγοράς, όχι απλώς περιορίζουν τα κέρδη τους, αλλά αρκετές αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε "λουκέτο".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.