ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαθιά στην τσέπη το χέρι οι Έλληνες για το κτηματολόγιο

12:33 - 07 Απρ 2017 | Φορολογία
Βαθιά στην τσέπη το χέρι οι Έλληνες για το κτηματολόγιο
Ένα έργο που εκκρεμεί εδώ και 180 χρόνια, το Εθνικό Κτηματολόγιο θα γίνει τελικά με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων παρά το γεγονός ότι ένας πακτωλός χρημάτων από την ΕΕ είχε δοθεί ήδη από τη δεκαετία του 1990.
Όπως αναφέρθηκε μετά τη συνάντηση στις 5/4 μεταξύ της ηγεσία του ΥΠΕΝ, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη και του Αναπληρωτή ΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλου  και της αρμόδιας Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Corina Cretu το ο συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται στα 525 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από ίδιους πόρους, ήτοι, 340 εκατ. ευρώ από τα τέλη κτηματογράφησης, από την ΕΚΧΑ Α.Ε. (101,3 εκατ. ευρώ) και από ευρωπαϊκά ταμεία (83,7 εκατ. ευρώ).
 
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην πρόοδο του έργου «Κτίμα 16», όπως πλέον λέγεται η προσπάθεια για να καταγραφούν τα δικαιώματα επί της Ελληνικής γής πολιτών και δημοσίου κι έχει ως στόχο την ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου στην Ελλάδα.
 
«Το έργο αυτό θα υλοποιηθεί με 32 συμβάσεις, οι οποίες θα ανατεθούν σε αναδόχους, μέσω ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού, που ολοκληρώνεται στο αμέσως προσεχές διάστημα. Με την υλοποίηση του έργου «Κτίμα 16» θα έχει ολοκληρωθεί ένα όραμα 180 ετών για τη χώρα» ανέφερε ο κ. Σταθάκης.
 
«Θα παρέχει διασφάλιση των εμπράγματων δικαιωμάτων των πολιτών και του ελληνικού δημοσίου, παροχή των υπηρεσιών με διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο, βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών με την πρόσβαση τους σε εφαρμογές και πληροφορίες που σχετίζονται με την εγγραφή των εμπράγματων δικαιωμάτων, διευκόλυνση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, υποστήριξη στη χάραξη πολιτικής, συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος και διευκόλυνση της αξιοποίησης των ακινήτων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την οικονομική ανάπτυξη» τόνισε.
 
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε τη δεκαετία του ’90 κληθεί να επιτρέψει περί τα 100 εκατ. ευρώ κοινοτικών πόρων (και έχει αρνηθεί έκτοτε να χρηματοδοτήσει ευθέως προγράμματα κτηματογράφησης.)
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 12:49 - 07 Απρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.