ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκινούν τα «ραντεβού» με την εφορία-Μέχρι σήμερα η πρώτη δόση φόρου εισοδήματος

09:06 - 31 Ιουλ 2017 | Φορολογία
Ξεκινούν τα «ραντεβού» με την εφορία-Μέχρι σήμερα η πρώτη δόση φόρου εισοδήματος
Την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος καλούνται να καταβάλουν σήμερα (31/7) οι φορολογούμενοι, καθώς λήγει η σχετική διορία.

Συνολικά τρεις είναι οι δόσεις που πρέπει να καταβληθούν για την αποπληρωμή του φόρου. Η δεύτερη δόση πρέπει να καταβληθεί έως τις 29 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου.

 

Το 41,58% των φορολογικών δηλώσεων που καταβλήθηκαν ήταν χρεωστικές, σύμφωνα με στοιχεία από την εκκαθάριση. Οι φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν 1.450 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας, δηλαδή 3,6 δισ. ευρώ συνολικά.

 

Το 42% των εκκαθαριστικών ήταν μηδενικό, ενώ περίπου το 15,5% ήταν πιστωτικό.

 

Αφού πρώτα γίνει έλεγχος για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων επιστροφές που ανέρχονται συνολικά στα 361 εκατ. ευρώ, δηλαδή 379,85 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας.

 

Να σημειωθεί ότι φέτος οι πληρωμές φόρων γίνονται πλέον δωρεάν μόνον μέσω e-banking ή σε περισσότερες δόσεις με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αν επιλέξουν να πληρώσουν στα γκισέ των τραπεζών με μετρητά, θα βρεθούν αντιμέτωποι με έξτρα χρεώσεις που καθορίζονται από την εκάστοτε τράπεζα, εκτός αν είναι άνω των 70 ή άτομα με αναπηρίες και καταθέσουν τα λεφτά πρώτα στο λογαριασμό τους πριν πληρώσουν την εφορία.

 

Όσοι αμελήσουν πάντως, θα χρεωθούν και προσαυξήσεις από την πρώτη μέρα καθυστέρησης, ενώ κινδυνεύουν να χάσουν και τις ρυθμίσεις οφειλών όσοι έχουν κάνει διακανονισμό στην εφορία.

 

Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να πληρώσουν με δόσεις πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν και οι πληρωμές του ΕΝΦΙΑ (άλλα 3 δισ. ευρώ σε 6 μήνες έως τον Γενάρη), οπότε οι υποχρεώσεις για τα νοικοκυριά αυξάνονται επικίνδυνα.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των φόρων που έρχονται μαζεμένοι στο β΄ εξάμηνο του 2017:

  • 31 Ιουλίου καταβάλλεται η α΄ δόση φόρου εισοδήματος 2016. Επιπλέον, οι μικροεπαγγελματίες υποβάλουν και τις δηλώσεις ΦΠΑ β΄ τριμήνου.
  • τον Αύγουστο αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2017
  • έως 29 Σεπτεμβρίου πρέπει να πληρωθεί η 2η δόση φόρου εισοδήματος και η 1η δόση ΕΝΦΙΑ ταυτόχρονα
  • έως 31 Οκτωβρίου πρέπει να πληρωθεί η 2η δόση ΕΝΦΙΑ και να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ γ΄ τριμήνου οι έμποροι και επαγγελματίες
  • έως 30 Νοεμβρίου πρέπει να πληρωθεί η 3η και τελευταία δόση φόρου εισοδήματος, αλλά και η 3η δόση ΕΝΦΙΑ
  • έως 29 Δεκεμβρίου πρέπει να πληρωθεί η 4η δόση ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ
  • έως 31 Ιανουαρίου πρέπει να πληρωθεί η 5η και τελευταία δόση ΕΝΦΙΑ.

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:33 - 31 Ιουλ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.