ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί όλο και περισσότεροι «φορτώνουν» τους φόρους στις πιστωτικές

08:53 - 02 Αυγ 2017 | Φορολογία
Γιατί όλο και περισσότεροι «φορτώνουν» τους φόρους στις πιστωτικές
Με πιστωτικές κάρτες επιλέγουν όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι να πληρώσουν τις οφειλές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, καθώς η επιλογή αυτή που προσφέρουν οι τράπεζες είναι ευνοϊκότερη από τη ρύθμιση της εφορίας με τις 12 μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με τραπεζικά στοιχεία, το 2015 οι συνολικές οφειλές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ οι οποίες έσπασαν σε δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών έφτασαν τα 380 εκατ. ευρώ. Το 2016 το ποσό αυτό έφτασε τα 450 εκατ. ευρώ και φέτος αναμένεται να ξεπεράσει το μισό δισεκατομμύριο (χωρίς να υπολογίζονται οι ρυθμίσεις και για την εξόφληση τελών κυκλοφορίας).

 

Η δυνατότητα αυτή που προσφέρουν οι τράπεζες αποδεικνύεται σωτήρια για μεγάλο μέρος των φορολογουμένων, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου και να γλιτώσουν και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης της εφορίας.

 

Συγκεκριμένα, οι τράπεζες επιτρέπουν σε όσους έχουν επαρκές πιστωτικό όριο να πληρώσουν τους φόρους τους σε έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις, οι οποίες είναι φυσικά πιο ελκυστικές από τις 12 μηνιαίες δόσεις που προτείνει η εφορία, καθώς αυτές έχουν ετήσιο επιτόκιο 8,76%.

 

Άλλωστε, με το πρόγραμμα των πιστωτικών υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης κάθε δόσης και έτσι η πληρωμή μοιράζεται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ η πρώτη δόση εξοφλείται μέσω των καρτών με περίοδο χάριτος έως 40 ημερών, τη στιγμή που στην εφορία πρέπει να εξοφληθεί μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες.

 

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τα 1,3 δισ. ευρώ φορολογικών οφειλών που έπρεπε να εξοφληθούν μέχρι τις 31 Ιουλίου, πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 900 εκατομμύρια και από αυτά, τα 170 εκατομμύρια εξοφλήθηκαν μέσω πιστωτικών καρτών.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:38 - 02 Αυγ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.