ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Paradise Papers και λίστες φοροδιαφυγής, «αντίδωρο» στην υπερφορολόγηση

12:27 - 07 Νοε 2017 | Φορολογία
Paradise Papers και λίστες φοροδιαφυγής, «αντίδωρο» στην υπερφορολόγηση
Το ζήτημα των αποκαλύψεων για τα Paradise Papers αλλά και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής φαίνεται να μπαίνει ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα το επόμενο διάστημα και εν όψει της ψήφισης του προϋπολογισμού.

Εν μέσω φημών για εγγραφές στα Paradise Papers προσώπων με συνάφεια στο πολιτικό σύστημα, το Μαξίμου αναμένει τα ακριβή στοιχεία και τα ονόματα από τις λίστες απότοκο της συνεργασίας των κρατών μελών του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και των «παραδείσων»  ώστε να χαράξει πορεία. Είτε ως προσπάθεια διαμόρφωσης κυριαρχίας στο πολιτικό σκηνικό, είτε ως αντίβαρο στη φορολαίλαπα που κατ΄ομολογίαν και της ηγεσίας του Υπ. Οικονομικών έχει πλήξει βάναυσα τη μεσαία τάξη είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση αναζητεί και πάλι να σηκώσει το θέματα ηθικής τάξης ώστε να πολώσει και να στριμώξει την αντιπολίτευση.

Ήδη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με δήλωσή του έδωσε χτες τη σχετική βαρύτητα. «Η Ελλάδα, η χώρα μας, έχει πικρή πείρα, καθώς μία από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση ήταν η αδιαφανής δράση μιας καλομαθημένης οικονομικής ελίτ, η διαπλοκή της με το πολιτικό σύστημα και η σταθερή της αντίσταση να επωμιστεί τα βάρη που της αναλογούσαν, τα οποία διαρκώς, προκλητικά, φόρτωνε, με τη συνδρομή των πολιτικών της φίλων, στους πιο αδύναμους» τόνισε.

Παράλληλα με αίτημά του προς την Πρόεδρο της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL Gabi Zimmer, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτριος Παπαδημούλης ζητάει να μεταφερθεί στην Σύνοδο των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το αίτημα για επείγουσα συζήτηση των Paradise Papers στην ερχόμενη Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.

Με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις 13.4 εκατομμυρίων φορολογικών αρχείων, που ξεσκεπάζουν όλο το σύστημα της παγκόσμιας φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, ο κ. Παπαδημούλης θεωρεί το ζήτημα που προκύπτει μείζον, καθώς και τις συνέπειες αυτών των φαινομένων καταστροφικές για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, άλλα και για τους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν τα φορολογικά κενά που προκύπτουν.

Λίστες με στοιχεία παραβάσεων

Την ίδια ώρα, λίστες φοροφυγάδων προετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών εν όψει της συζήτησης του προϋπολογισμού. Ήδη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπέγραψε στις 30 Οκτωβρίου απόφαση για την ενεργοποίηση σχετικής διάταξης νόμου η οποία ισχύει από το 2014, αλλά δεν είχε εφαρμοστεί. Με την απόφαση, δίνεται η δυνατότητα για τη δημοσιοποίηση παραβατών της φορολογικής νομοθεσίας κατά τη διάρκεια του προηγουμένου έτους από την κατάθεση του προϋπολογισμού οι οποίοι είτε έχουν εκδώσει πλαστά και εικονικά στοιχεία αξίας άνω των 3.000 ευρώ, είτε έκλεισαν την επιχείρησή τους (λόγω παραβάσεων) είτε διέπραξαν μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή, άνω των 200.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στα παραρτήματα της ειδικής έκθεσης για τον προϋπολογισμό θα ενσωματωθούν πίνακες σχετικά με την πορεία των εσόδων κατά την προηγούμενη τριετία καθώς και αναλυτικοί πίνακες για το βεβαιωτικό και εισπρακτικό έργο των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.), του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.) και του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ. ΜΕ.Π.) κατά την ίδια τριετία, ενώ θα επισυνάπτονται και σχετικές καταστάσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν με σειρά στοιχείων.

Το αδιέξοδο της υπερφορολόγησης

Ουσιαστικά, στο φόντο και της πάγιας παραίνεσης και των θεσμών που παγίως ζητούν την αντιμετώπιση των φαινομένων παραβατικότητας, η κυβέρνηση «σηκώνει» το όλο θέμα. Την ίδια ώρα βέβαια, κυρίαρχο στην κοινωνία είναι το «γιατί» της υπερφορολόγησης.

Στο μεταξύ συντονισμένα η  Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αλλά και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής καταδεικνύουν ότι η υπερ-φορολόγηση υπονομεύει το εγχείρημα επιστροφής στην κανονικότητα αλλά και της εισπραξιμότητας.

«Η φορολογική πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα - και η οποία στηρίζεται στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης - λειτουργεί ως τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας» ανέφερε χθες το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και τόνισε ότι κρατάει χαμηλά τα έσοδα, διώχνει τις επενδύσεις και αποτελεί αντικίνητρο για την εργασία.

Το πρώτο εννεάμηνο του έτους (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2017) τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 33,059 δισ. ευρώ έναντι 34,451 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 παρουσιάζοντας έτσι μείωση κατά 1,39 δισ. ευρώ. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η λίστα με τους νέους φόρους είναι μακρά και έχει συνολικό ύψος 2,6 δισ. ευρώ μόνο το 2017 (καύσιμα, τον καφέ, τα τσιγάρα και το Διαδίκτυο). Το «φίδι βέβαια από την τρύπα» έβγαλε ο ΕΦΚΑ με την αύξηση των εισπραχθέντων εισφορών κατά 638 εκατ. από τους ασφαλισμένους.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2016 η υπερφορολόγηση μείωσε τα εισοδήματα των νοικοκυριών τη χρονιά που πέρασε σε σύγκριση ακόμη και με το 2015. Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το 2016 ήταν μειωμένο κατά 2,7 δισ. ευρώ (ή 2,3%) σε ετήσια βάση ενώ κατά το ίδιο διάστημα η τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ (ή κατά 1%), ενώ το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών υποχώρησε κατά 6,8%.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ το μήνα Σεπτέμβριο προστέθηκαν 410.322 νέοι οφειλέτες στη λίστα όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία καταγράφοντας το απόλυτο ρεκόρ του 2017. Ο συνολικός αριθμός φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, έφτασε τον Σεπτέμβριο τα 4.267.408, ενώ από την αρχή του 2017 στο μέσω των αναγκαστικών μέτρων έχουν πιαστεί 991.392 φορολογούμενοι.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 15:16 - 07 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.