ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΑΔΕ: Νέοι μηχανισμοί στο «κυνήγι» κατά της φοροδιαφυγής

10:55 - 14 Απρ 2018 | Φορολογία
ΑΑΔΕ: Νέοι μηχανισμοί στο «κυνήγι» κατά της φοροδιαφυγής
Σε οργανωτική αναδιάρθρωση και αναβάθμιση του ρόλου της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών (ΔΙΠΑΕΕ) και των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) προέβη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Η απόφαση αναδιοργάνωσης ελήφθη ύστερα από τη θετική συμβολή των ως άνω υπηρεσιών στον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών, την καλλιέργεια κλίματος φορολογικής δικαιοσύνης και την ενίσχυση της εθελουσίας συμμόρφωσης και στόχο έχει την καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση πληροφοριών, καθώς και την περαιτέρω βελτίωση της επιχειρησιακής δράσης τους.

Στόχοι της αναδιάρθρωσης αποτελούν η καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση πληροφοριών, καθώς και η περαιτέρω βελτίωση της επιχειρησιακής τους δράσης. Συγκεκριμένα η αναδιάρθρωση λαμβάνει υπόψη τα μέχρι σήμερα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουν αναπτύξει οι ανωτέρω υπηρεσίες, τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, καθώς και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής κοινωνίας και βασίζεται:

  • Στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η διαχείριση και αξιοποίηση πληροφοριών στον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών.
  • Στην αύξηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας του ελεγκτικού δυναμικού μέσω της δημιουργίας εξειδικεύσεων σε τομείς και είδη ελέγχου.
  • Στην αποφυγή κατακερματισμού του ελεγκτικού έργου μέσω της διατήρησης των εξειδικεύσεων και της διάχυσης των πληροφοριών που αυτές παράγουν, εντός των υπαρχουσών οργανωτικών δομών.

Σημειώνεται ότι οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων συστάθηκαν αρχικά ως μια ενιαία υπηρεσία τον Απρίλιο του 2014, ενώ η παραγωγική λειτουργία της ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους. Τον Νοέμβριο του 2015, διαχωρίστηκαν σε τέσσερις περιφερειακές δομές επιπέδου διεύθυνσης με έδρα την Αττική, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο Κρήτης, ενώ επιμέρους υποδιευθύνσεις και τμήματα καλύπτουν επιχειρησιακά όλη την επικράτεια. Την ίδια περίοδο δημιουργήθηκε η Διεύθυνση Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών, ως επιτελική υπηρεσία η οποία ανέλαβε τον συντονισμό και την εποπτεία των ΥΕΔΔΕ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.