ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυτόματη χορήγηση ΑΦΜ σε ξένους διευκολύνει την είσπραξη προστίμων

19:18 - 21 Ιουλ 2018 | Φορολογία
Αυτόματη χορήγηση ΑΦΜ σε ξένους διευκολύνει την είσπραξη προστίμων
Στην είσπραξη προστίμων πολλών εκατομμυρίων που είχαν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια σε ξένους επενδυτές προχωρά η ΑΑΔΕ, κατ’ εντολή του Γιώργου Πιτσιλή.

Τα πρόστιμα αυτά δεν είχαν καταβληθεί διότι οι εν λόγω επενδυτές δεν διέθεταν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) στην Ελλάδα. Αυτή η αδυναμία είσπραξης των προστίμων είχε καταστεί κοινό μυστικό σε ξένους και Έλληνες που έκαναν συναλλαγές μέσω εταιρειών του εξωτερικού.Πρόκειται για ένα θεσμικό κενό που εκθέτει ανεπανόρθωτα την Ελλάδα, καθώς πολλοί επενδυτές που απευθύνονταν στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες για να διευθετήσουν τα πρόστιμα τους, λάμβαναν την απάντηση ότι δεν μπορούν να πληρώσουν γιατί δεν έχουν ελληνικό ΑΦΜ.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ ξεκαθαρίζεται ότι:

Πλέον η φορολογική διοίκηση δύναται να αποδίδει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου σε φορολογούμενο φυσικό πρόσωπο που δεν τυγχάνει φορολογούμενος, οίκοθεν, εφόσον η εφορία γνωρίζει επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, ημερομηνία γέννησης, καθώς και τη διεύθυνση κατοικίας ή επαγγελματικής εγκατάστασης ή σε περίπτωση νομικού προσώπου την επωνυμία και την έδρα της επιχείρησης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο ΑΦΜ θα αποδίδεται τόσο για να βεβαιώσει ή και να εισπράξει η εφορία απαιτήσεις κατά φορολογούμενου ή προσώπου που δεν τυγχάνει φορολογούμενος κατά τη διαδικασία του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, αλλά και για να επιστρέφει αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:32 - 21 Ιουλ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.