ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσουχτερά πρόστιμα στους «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενους

12:08 - 07 Σεπ 2018 | Φορολογία
Τσουχτερά πρόστιμα στους «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενους
Πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι που ξέχασαν ή καθυστέρησαν την έγκαιρη κατάθεση της φορολογικής τους δήλωσης.

Ειδικότερα, ο αριθμός των ξεχασιάρηδων φορολογουμένων ανέρχεται στους 32.138.

Τι ισχύει για την εκπρόθεσμη καταβολή φορολογικής δήλωσης

Αν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει δήλωση ή υποβάλει εκπρόθεσμα τη δήλωσή τότε επιβαρύνεται από τον κανονισμό με πρόστιμο 100 ευρώ. Ενώ στην περίπτωση που έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε ο φορολογούμενος επιβαρύνεται και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Σημειώνεται πως αυτοί υπολογίζονται επί του φόρου που προκύπτει με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την καταληκτική ημερομηνία καταβολής του φόρου, μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.

Οι διαφορετικές περιπτώσεις

Αυτά τα πρόστιμα αφορούν τα φυσικά πρόσωπα. Αν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει ότι πρέπει να πληρωθεί φόρος, τότε θα καταβάλει πρόστιμο 250 ευρώ, εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία. Αν πάλι τηρεί διπλογραφικά βιβλία θα καταβάλει πρόστιμο 500 ευρώ.

Ωστόσο τα πρόστιμα των 100 -500 ευρώ δεν επιβάλλονται σε περιπτώσεις που με την υποβολή της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης δεν επέρχεται αλλαγή στο ύψος της φορολογητέας ύλης.

Ενώ τέλος, υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα πρόστιμα των εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων μηδενίζονται λόγω συμψηφισμών.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:15 - 07 Σεπ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.