ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα παράταση έως 30 Απριλίου για τη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού

16:50 - 04 Μαρ 2019 | Φορολογία
Νέα παράταση έως 30 Απριλίου για τη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού
Νέα παράταση έως τις 30 Απριλίου πήρε η δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού.

Η αρχική προθεσμία έληξε στις 12 Δεκεμβρίου, στη συνέχεια δόθηκε δεύτερη παράταση έως 15 Ιανουαρίου και, μετά, έως τις 28 Φεβρουαρίου. Η τελευταία παράταση που δόθηκε την Παρασκευή ορίζει ως τελευταία ημέρα δήλωσης την 30η του Απρίλη. Να σημειωθεί ότι από το 2017 η δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού βρίσκεται διαρκώς σε κατάσταση παράτασης, δυσχεραίνοντας το έργο της φοροδιαφυγής.

 

Η υποχρέωση δήλωσης επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που αποδέχονται πληρωμές με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές και συναλλαγές με μετρητά.

 

Αναλυτικά:

 

-  Οι επιχειρήσεις με POS που δέχονται πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα υποχρεούνται να δηλώνουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό στην ΑΑΔΕ σε ένα μήνα από την έναρξη άσκησης δραστηριότητας που υπάγεται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας.

 

-  Για τη μη δήλωση επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

 

-  Για την υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού  επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

 

-  Τα πρόστιμα επιβάλλονται από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ που είναι αρμόδιος για την παραλαβή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, η ΑΑΔΕ προχωρά και σε σειρά μέτρων σχετικά με τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS επιδιώκοντας ουσιαστικά να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS αλλά και τη δημιουργία κλειστού κυκλώματος διαβίβασης των συναλλαγών των επιχειρήσεων online την ώρα της συναλλαγής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.