ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλαίσιο χρηματικών εγγυήσεων για restart του ΑΦΜ όσων «βάρεσαν κανόνι»

09:01 - 08 Απρ 2019 | Φορολογία
Πλαίσιο χρηματικών εγγυήσεων για restart του ΑΦΜ όσων «βάρεσαν κανόνι»
Με εγγύηση που θα ξεκινά από 15.000 ευρώ θα μπορούν να κάνουν restart όσοι επιχειρηματίες κατά την τελευταία πενταετία είχαν κλείσει λόγω χρεών το ΑΦΜ τους. Δηλαδή όσοι στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, είτε κήρυξαν πτώχευση είτε είχαν αναστολή τους ΑΦΜ τους καθώς είχαν ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη πάνω από 100.000 ευρώ θα μπορούν και πάλι να ξεκινήσουν την δραστηριότητά τους με καταβολή εγγυήσεως.

Αυτό προέβλεπε διάταξη που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι με το νόμο 4549/2018, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί τώρα όπως προαναγγέλλει μέσω του Επιχειρησιακού Σχεδίου για το 2019η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Όπως αναφέρεται αναμένεται έκδοση εγκυκλίου για την ενεργοποίηση των διατάξεων σχετικά με τις εγγυήσεις εντός του 2019.

Οι ισχύουσες διατάξεις , οι οποίες όμως ακόμα παραμένουν ανενεργές, προβλέπουν ότι η Φορολογική Διοίκηση απαιτεί εγγύηση, από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που πρόκειται να ασκήσει δραστηριότητα επιχειρηματικού περιεχομένου, εάν:

1. το ίδιο το φυσικό πρόσωπο, οποτεδήποτε κατά το τρέχον και τα προηγούμενα πέντε,  πριν από την υποβολή της δήλωσης έναρξης, φορολογικά έτη, πτώχευσε ή κατέστη εν γένει αφερέγγυο ή υπήρξε διευθυντής, πρόεδρος, διαχειριστής, διευθύνων σύμβουλος ή πρόσωπο εντεταλμένο στη διοίκηση νομικού προσώπου ή οντότητας ή ήταν «συνδεδεμένο πρόσωπο» κατά το άρθρο 2 του Κ.Φ.Ε. με άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, που πτώχευσαν ή κατέστησαν αφερέγγυα κατά τον ίδιο ως άνω χρόνο, είτε

2. μέτοχος με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 33% ή εταίρος ή μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας υπήρξε οποτεδήποτε κατά το τρέχον και τα προηγούμενα πέντε , πριν από την υποβολή της δήλωσης έναρξης, φορολογικά έτη, διευθυντής, πρόεδρος, διαχειριστής, διευθύνων σύμβουλος ή πρόσωπο εντεταλμένο στη διοίκηση νομικού προσώπου ή οντότητας ή ήταν «συνδεδεμένο πρόσωπο» κατά το άρθρο 2 του Κ.Φ.Ε. με άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, που πτώχευσαν ή κατέστησαν εν γένει αφερέγγυα κατά τον ίδιο ως άνω χρόνο και η πτώχευση ή άλλη αφερεγγυότητα είχε ως αποτέλεσμα να οφείλεται στη Φορολογική Διοίκηση, κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης έναρξης, συνολική βασική ληξιπρόθεσμη φορολογική οφειλή από φόρο εισοδήματος, φόρο προστιθέμενης αξίας, παρακρατούμενους φόρους μισθωτών υπηρεσιών και πρόστιμα, 100.000  ευρώ.

Εξαιρούνται ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές, οι οποίες κατά την υποβολή της δήλωσης τελούν σε αναστολή που έχει χορηγηθεί με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου, καθώς και οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία τηρείται και έχουν καταβληθεί τουλάχιστον 3 δόσεις αυτής.

Επιπλέον ορίζεται ότι για τα φυσικά πρόσωπα, που προβαίνουν σε νέα έναρξη εργασιών και κατά την άσκηση προηγούμενης δραστηριότητας επιχειρηματικού περιεχομένου ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου τους είχε ανασταλεί ή πληρούνται οι προϋποθέσεις αναστολής αυτού, απαιτείται η κατάθεση εγγύησης.

Το ύψος της εγγύησης προσδιορίζεται λαμβάνοντας υπόψη το ύψος της φοροδιαφυγής, το λόγο της αναστολής και την τυχόν υποτροπή, με ελάχιστο ποσό εγγύησης τα 15.000 ευρώ.

Η εγγύηση καταπίπτει αυτοδικαίως σε περίπτωση νέας αναστολής χρήσης του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.