ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελεύθεροι επαγγελματίες και ηλεκτρονικές συναλλαγές «σπαζοκεφαλιά» για το υπουργείο Οικονομικών

11:29 - 25 Σεπ 2019 | Φορολογία
Ελεύθεροι επαγγελματίες και ηλεκτρονικές συναλλαγές «σπαζοκεφαλιά» για το υπουργείο Οικονομικών
Στο φόντο της απελευθέρωσης της κίνησης κεφαλαίων (capital controls) και του φόβου να γυρίσει ρότα ο Έλληνας και να απομακρυνθεί της συνήθειας πλέον για ψηφιακές πληρωμές η κυβέρνηση σχεδιάζει στο επόμενο φορο - νομοσχέδιο που επίκειται άμεσα να προωθήσει ρυθμίσεις που δίνουν bonus σε όσους επιλέγουν το ψηφιακό ή πλαστικό χρήμα. Έτσι μπορεί να ανασχεθεί ένα πιθανό κύμα επιστροφής στο μετρητό που μπορεί να διογκώσει κι άλλο την «άτυπη» οικονομία και να πλήξει σοβαρά τους στόχους για το πλεόνασμα αλλά και να υπονομεύσει την προσπάθεια για μειώσεις σε φόρους.

Σημειώνεται ότι είναι σημαντικό το πόσο αποδίδουν στα έσοδα οι e – συναλλαγές. Πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ για το δημοσιονομικό όφελος από τη χρήση πλαστικού χρήματος μετά το 2015 αναφέρει ότι κάθε 1% αύξηση της χρήσης καρτών σε αξία, οδήγησε σε αύξηση των εσόδων ΦΠΑ κατά 0,14 π.μ. και κάθε αύξηση σε αριθμό συναλλαγών, οδήγησε σε αύξηση των εσόδων ΦΠΑ κατά 0,11 π.μ..

Είναι ενδεικτικό ότι από τα 780 εκατ. ευρώ αύξησης του ΦΠΑ το 2017, το 50% αποδίδεται στη διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος, ενώ προκαλεί αίσθηση η εκτίμηση ότι τα ετήσια έσοδα από ΦΠΑ θα ήταν υψηλότερα κατά 54%, δηλαδή κατά περίπου 8,5 δις. ευρώ, αν η Ελλάδα έφθανε το επίπεδο χρήσης καρτών της Πορτογαλίας σε όρους αξίας δισεκ. συναλλαγών προς ιδιωτική κατανάλωση!

Το μεγάλο ζήτημα πάντως είναι το πώς οι ηλεκτρονικές πληρωμές θα μπουν στο «παιχνίδι» της παροχής υπηρεσιών που παρέχουν ελεύθεροι επαγγελματίες, κάτι που σήμερα είναι περιορισμένο.

Μια από τις σκέψεις που υπάρχει είναι η μείωση του ορίου για υποχρεωτικές ηλεκτρονικές πληρωμές από τα 500 ευρώ στα 300 ή 200 ευρώ, όπως και η πιο στενή σύνδεση του αφορολογήτου με τις ηλεκτρονικές δαπάνες.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.