ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι φορολογικές προτεραιότητες της κυβέρνησης- Πού έρχονται ελαφρύνσεις

09:14 - 14 Ιαν 2020 | Φορολογία
Οι φορολογικές προτεραιότητες της κυβέρνησης- Πού έρχονται ελαφρύνσεις
Η μείωση φόρων για την εργασία, όπως και των φόρων για τις επιχειρήσεις βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Αντίθετα, οι μειώσεις στους φόρους, που αφορούν την κατανάλωση θα έρθουν σε δεύτερο χρόνο.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από τη μεριά της κυβέρνησης για μείωση -για παράδειγμα- του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Αντίστοιχοι φόροι επίσης θα... περιμένουν γιατί ο Πρωθυπουργός έχει σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο θέσει άλλες προτεραιότητες.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων που υποδέχθηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση στο θέμα της φορολογίας η κυβέρνηση, όπως τόνισε, έχει δώσει προτεραιότητα στη μείωση των φόρων για την εργασία, όπως και των φόρων για τις επιχειρήσεις, με στόχο επενδύσεις, που θα φέρουν θέσεις εργασίας.

«Είναι μία πολύ συγκεκριμένη δική μου δέσμευση, γιατί πρέπει να κάνουμε και τη μισθωτή εργασία πιο ανταγωνιστική. Πρέπει να ελαφρύνουμε την επιβάρυνση στα μεσαία και στα υψηλά εισοδήματα, διότι αν δεν το κάνουμε αυτό θα υπονομεύουμε την ίδια την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε επίσης τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο Πρωθυπουργός χαρακτηριστικά. 
 
Εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος

Επίσης, η εισφορά αλληλεγγύης έχει ήδη ανακοινωθεί πως θα περιοριστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ σε πρώτη ευκαιρία τονίζουν από την κυβέρνηση, θα καταργηθεί πλήρως.

Ανάλογος στόχος υπάρχει και για το τέλος επιτηδεύματος, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις, προκειμένου μέσα στο 2020 να προχωρήσουμε στη σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, πάντα όμως, λαμβάνοντας υπόψη τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο», σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης με βάση είτε την αύξηση του αφορολογήτου της εισφοράς, από τις 12.000 ευρώ που είναι σήμερα, στις 20.000 ευρώ ή στις 25.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για τα επόμενα κλιμάκια, είτε μια «γερή» αποκλιμάκωση του συντελεστή για τα εισοδήματα από 12.000- 20.000 ευρώ.

Αναφορικά με τα τεκμήρια διαβίωσης, ο υφυπουργός ανέφερε ότι η κατάργησή τους εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα των φορολογικών ελέγχων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. «Ένα σημαντικό βήμα για να προχωρήσουμε στην κατάργησή τους είναι η υιοθέτηση των ηλεκτρονικών βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, καθώς και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ», τόνισε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Epsilon 7.

«Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά και η εφαρμογή έμμεσων τεχνικών ελέγχου, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιούνται πληροφορίες από έμμεσες πηγές για τις δαπάνες και τα έσοδα των ελεγχόμενων. Με αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορούμε να προχωρήσουμε στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, που όντως αποτελούν ένα ξεπερασμένο μέτρο», εξήγησε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 13:04 - 14 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.