ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τεκμήρια: Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής κρίνει την επιβίωσή τους

13:03 - 14 Ιαν 2020 | Φορολογία
Τεκμήρια: Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής κρίνει την επιβίωσή τους
Στο μέλλον παραπέμπει ο υφυπουργός Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης που στo παρελθόν η κυβέρνηση θέλησε να κάνει.

Πιο συγκεκριμένα, ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Epsilon 7, αναφέρει ότι η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα των φορολογικών ελέγχων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

«Ένα σημαντικό βήμα για να προχωρήσουμε στην κατάργησή τους είναι η υιοθέτηση των ηλεκτρονικών βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, καθώς και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ. Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά και η εφαρμογή έμμεσων τεχνικών ελέγχου, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιούνται πληροφορίες από έμμεσες πηγές για τις δαπάνες και τα έσοδα των ελεγχόμενων. Με αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορούμε να προχωρήσουμε στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, που όντως αποτελούν ένα ξεπερασμένο μέτρο», λέει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, έκανε λόγο για τις διαδικασίες ψηφιοποίησης των φορολογικών διαδικασιών όπως π.χ. τα ηλεκτρονικά βιβλία και άλλα. «Ο στόχος μας είναι να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο η υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών. Θα περιοριστεί η γραφειοκρατία αλλά και το διοικητικό και οικονομικό κόστος για το Δημόσιο, τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα», σημείωσε.

Ο κ. Βεσυρόπουλος υπογράμμισε ότι «Μεταβαίνουμε σε ένα σύγχρονο καθεστώς αυτόματης ενημέρωσης και διασύνδεσης του μητρώου φορολογουμένων με τα άλλα μητρώα της δημόσιας διοίκησης. Προωθούμε τη διασύνδεση και διασταύρωση των στοιχείων ανάμεσα στο φορολογικό μητρώο και στο ΓΕΜΗ, για να καταγράφονται άμεσα οι μεταβολές νομικών προσώπων και στη διασύνδεση με την Κτηματολόγιο ΑΕ, προκειμένου να γίνονται οι απαραίτητες διασταυρώσεις».

Τέλος, ανέφερε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις, προκειμένου μέσα στο 2020 να προχωρήσουμε στη σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, πάντα όμως, λαμβάνοντας υπόψη τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο».

Γιώργος Αλεξάκης

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία τροποποίηση στις 13:12 - 14 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.