ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκπτώσεις εφάπαξ καταβολών φόρων και δόσεις μετά το Σεπτέμβριο

10:00 - 02 Μαϊ 2020 | Φορολογία
Εκπτώσεις εφάπαξ καταβολών φόρων και δόσεις μετά το Σεπτέμβριο
Με ένα σενάριο ύφεσης, που εάν βγει τότε όλοι θα χαμογελάσουν με ανακούφιση, συνόδευσε τον οδικό οικονομικό χάρτη της χώρας το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Σε ευθεία γραμμή και με τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη που απέφυγε κάθε πρόβλεψη και απάντηση στο «σφυροκόπημα» της αντιπολίτευσης τη Πέμπτη στη Βουλή, το οικονομικό επιτελείο επιμένει σε μια βήμα - βήμα επί τα χείρω αναθεώρηση του σεναρίου εκτιμώντας ότι έτσι θα διαχειριστεί καλύτερα πολιτικά το όλο πρόβλημα.

Ενδεικτικό το τι είπε την Πρωτομαγιά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην ΕΡΤ. Όπως δήλωσε «υπάρχει μια δυναμική και μια υγειονομική κρίση που δεν ξέρουμε την έκτασή της, όχι μόνο σε αυτήν τη φάση, αλλά και σε πιθανή δεύτερη φάση μέσα στο έτος» δικαιολογώντας την πιθανότητα η ύφεση να κυμανθεί σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε στην Κομισιόν παρέθεσε τα μέτρα που έχει λάβει για την ανάσχεση της κρίσης. Πρόκειται για τις γνωστές ρυθμίσεις αναστολών πληρωμών, επιδοτήσεις επιχειρήσεων κι εργαζομένων, νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών κτλ. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος για το 2020 ανέρχεται σε 9,5 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,56 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε αναβαλλόμενα έσοδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες – αποσαφηνίσεις για τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.  Όπως δηλαδή ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις Μαΐου αναστέλλονται για Σεπτέμβριο, ενώ η έκπτωση φόρου για ολική εξόφληση θα ισχύσει και τον Μάιο, αλλά όχι για τον ΦΠΑ όπως συνέβη τον Απρίλιο.

Ειδικότερα, το υπ. Οικονομικών αναφέρει ότι παρέχεται έκπτωση 25% σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις (εκτός ΦΠΑ) σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και εταιρίες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού, καθώς και στους εργαζόμενους των εταιριών αυτών. Το μέτρο εφαρμόζεται σε όσους είναι δικαιούχοι της αναστολής πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, εάν αποφασίσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις αυτές εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας. Το κόστος εκτιμάται σε 68 εκατ. ευρώ.

Ποσοστό 25% του ΦΠΑ που θα πληρωθεί εμπρόθεσμα θα αντισταθμιστεί σε μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις. Το μέτρο εφαρμόζεται σε όσους είναι δικαιούχοι της αναστολής πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων και το κόστος εκτιμάται σε 38 εκατ. ευρώ.

Επίσης, αναφέρεται ότι η περίοδος αναστολής πληρωμής  λήγει στο τέλος Αυγούστου, ενώ οι πληρωμές εντός του Μαΐου αναστέλλονται έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Η δημοσιονομική επίπτωση για το 2020 εκτιμάται σε 1,218 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, το υπ. Οικονομικών σημειώνει ότι προβλέπεται η αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών με ημερομηνία πληρωμής έως το τέλος Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου για επτά μήνες για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού με βάση συγκεκριμένους ΚΑΔ. Μετά την περίοδο αναστολής, οι πληρωμές θα γίνουν σε τέσσερις ισόποσες δόσεις χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Η δημοσιονομική επίπτωση για το 2020 ανέρχεται σε 47 εκατ. ευρώ.

 Για ασφαλιστικές εισφορές και άλλες υποχρεώσεις σε καθεστώς ρύθμισης, παρέχεται τρίμηνη παράταση για την πληρωμή των δόσεων με ημερομηνία πληρωμής μέχρι το τέλος Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου. Οι πληρωμές αυτές θα αρχίσουν από την 1η Ιουνίου 2020. Η δημοσιονομική επίπτωση για το 2020 εκτιμάται σε 278 εκατ. ευρώ.

Οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων σε εταιρίες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού με βάση συγκεκριμένους ΚΑΔ και των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας, καθώς και οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών που αντιμετωπίζονται ως μισθωτοί για φορολογικούς λόγους που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού με βάση συγκεκριμένους ΚΑΔ θα καλυφθούν από το δημόσιο.  Το μέτρο καλύπτει την περίοδο από τα μέσα Μαρτίου (ή από την ημερομηνία αναστολής της σύμβασης εργασίας) έως το τέλος Μαΐου και το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται σε 1,357 δισ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:25 - 02 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.