ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Η πολιτική στόχευση στη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις

08:08 - 14 Σεπ 2020 | Φορολογία
Μητσοτάκης: Η πολιτική στόχευση στη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις
Σαφή πολιτικό στόχο τη διατήρηση του ισχυρού συνδέσμου με τη μεσαία τάξη, δηλαδή εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ ετησίως, αλλά και τις επιχειρήσεις ήταν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Έχοντας λίγο ως πολύ προεξοφληθεί, δεν έκρυβαν κάποια έκπληξη. Σταθερά έμειναν σε μια βάση προσωρινότητας και προσεκτικής διοχέτευσης πόρων στην αγορά που ωστόσο βέβαια από πολλούς φορείς αλλά και πολιτικούς αντιπάλους χαρακτηρίζεται ως ανεπαρκή.

 Το «ψαλίδι» στην εισφορά αλληλεγγύης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που αποτελούν τα βασικά νέα όπλα στη «φαρέτρα» της κυβέρνησης κύρια ευεργετούν επιχειρήσεις και τον ιδιωτικό τομέα και στη μεσαία τάξη.

Κι αυτό έχει ισχυρό πολιτικό πρόσημο καθώς προς το παρόν υπάρχει εξαίρεση στην παρούσα φάση των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, που στις τελευταίες εκλογές έδωσαν άλλωστε και ισχυρά ποσοστά στον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης όσοι είναι κάτω από το όριο των 12.000 ευρώ, που βέβαια δεν πληρώνουν εισφορά και αυτοί δεν έχουν λαμβάνειν κάτι από τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού.

Συνολικά το κόστος από τις δυο αυτές δράσεις για τον προϋπολογισμό υπολογίζεται σε περίπου 1,6 δισ ευρώ, εκ των οποίων πάνω από το 50% είναι η ελάφρυνση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Ειδικά η αποκλιμάκωση του μη μισθολογικού κόστους είναι ιδιαίτερα σημαντική ένεση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις που συνδυαζόμενη με τα άλλα μέτρα (μείωση της προκαταβολής φόρου για φέτος, επέκταση ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και επιδότηση εισφορών για 100.000 θέσεις εργασίας) δίνει ένα σημαντικό οξυγόνο στην αγορά.

Μένει βέβαια να φανεί εάν θα έχει αποτύπωμα αυτό στην μείωση της ανεργίας  αλλά και πόσο θα επηρεάσει την οικονομική ισορροπία του ΕΦΚΑ.

Πάντως από τον Ιανουάριο οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν διαφορά στο μισθό τους, όταν στην εκκαθάριση του μισθού θα έχουν μείωση των εισφορών τους κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα (οι άλλες 2 μονάδες αφορούν στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών), ενώ η παρακράτηση φόρου δεν θα επιβαρύνεται με εισφορά αλληλεγγύης.

Πιο συγκεκριμένα αναμένεται η εξής εικόνα μισθών από το νέο έτος:

Μισθός 1.000 ευρώ: 

3,14 ευρώ από εισφορά αλληλεγγύης 

10 ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές 

Μισθός 1.500 ευρώ:

16,14 ευρώ από εισφορά αλληλεγγύης

15,5 ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές

Μισθός 2.500 ευρώ: 

71,5 ευρώ από εισφορά αλληλεγγύης

26 ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές

Επίσης σημαντική ανάσα παίρνουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι θα δουν διαφορά μετά την εκκαθάριση φόρου από τις δηλώσεις για το 2021, όπου θα αποτυπωθεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και ο χαμηλότερος φόρος εισοδήματος που ήδη ισχύει.

Καθαρά κέρδη 20.000 ευρώ: 

176 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης

1.300 ευρώ από το φόρο εισοδήματος 

Καθαρά κέρδη 30.000 ευρώ: 

676 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης 

1.400 ευρώ από το φόρο εισοδήματος

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:15 - 14 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.