ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοίγει η πλατφόρμα για διορθώσεις Ε9-Πώς επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ

09:32 - 08 Οκτ 2020 | Φορολογία
Ανοίγει η πλατφόρμα για διορθώσεις Ε9-Πώς επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ
Σε λίγες μέρες αναμένεται να ανοίξει η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ για τη διόρθωση λαθών και παραλείψεων στη δήλωση Ε9. Σημειώνεται ότι τα λάθη αυτά οδηγούν σε αυξήσεις τον ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών.

Έτσι η φορολογική διοίκηση δίνει την ευκαιρία να διορθώσουν λανθασμένα ή ελλιπή στοιχεία και πληροφορίες για την ταυτότητα των ακινήτων τους υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση Ε9 μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στον λογαριασμό τους στο Taxisnet.

Μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα διορθώσεων σε στοιχεία δηλώσεων Ε9 ενός ή περισσότερων ετών της περιόδου μετά το 2010. Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των τροποποιητικών δηλώσεων που μπορούν να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι για ένα ή περισσότερα από τα έτη της περιόδου 2010-2020 ενώ δεν επιβάλλεται το αυτοτελές πρόστιμο των 100 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή όπως προκύπτει από νομοθετική ρύθμιση που ισχύει από το 2019.

Στη συνέχεια αφού υποβληθεί η τροποποιητική δήλωση Ε9 εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σε περίπτωση που από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση του έως και 300 ευρώ. Αν μετά τις μεταβολές υπάρχει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του Taxisnet να προσκομίσει στην εφορία τα απαραίτητα δικαιολογητικά (συμβόλαια κ.α) προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι στο Ε9 είναι τα εξής:

1. Επιφάνεια ακινήτου: Σε άλλο σημείο αναγράφεται η καθαρή επιφάνεια των κύριων χώρων και σε ξεχωριστό οι βοηθητικοί χώροι ώστε να μην αθροίζονται και να προκύπτει μεγαλύτερος φόρος από αυτόν που πραγματικά αναλογεί. Σε αυτήν την περίπτωση χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος είναι να δηλώνεται ως κύριος χώρος η υπόγεια επιφάνεια ακινήτου ή το πατάρι που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο καταστήματος.

2. Ηλικία - όροφος ακινήτου: Στην περίπτωση της ηλικίας του ακινήτου πρέπει να αναγραφεί το έτος έκδοσης της οικοδομικής αδείας του και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Στην περίπτωση των ορόφων πολύ συχνά είναι τα λάθη που αφορούν τον τρόπο δήλωσης των μεζονετών. Η φορολογική νομοθεσία ορίζει ότι στην περίπτωση δήλωσης των μεζονετών ως όροφος θα πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος της μεζονέτας. Για παράδειγμα, αν μια μεζονέτα έχει τρεις ορόφους με είσοδο στο ισόγειο τότε θα πρέπει να δηλωθεί ως όροφος ο δεύτερος, δηλαδή ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.

3. Απόσταση από την θάλασσα: Λανθασμένη αναγραφή απόστασης αγροτεμαχίου από τη θάλασσα και συγκεκριμένα χαμηλότερη των 700 μέτρων, τότε υπάρχει προσαύξηση στον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ.

4. Επαγγελματικοί χώροι: Έχει εντοπιστεί σε πολλές περιπτώσεις η δήλωση χώρων ως επαγγελματικών που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χώρος. Όμως οι αποθήκες, ακόμη και αν είναι ξεχωριστή οριζόντια ιδιοκτησία, έχουν σημαντικά μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τους κανονικούς επαγγελματικούς χώρους ή κατοικίες.

5. Επικαρπία: Δήλωση ακινήτων στα οποία υπάρχει επικαρπωτής. Σημαντικό σε αυτήν την περίπτωση είναι να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή διότι από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο. Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν ο επικαρπωτής έχει περάσει το 80ό έτος της ηλικίας του, τότε ο ίδιος πληρώνει μόνο το 10% του ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στο ακίνητο και ο ψιλός κύριος το υπόλοιπο 90%.

6. Ημιτελή κτίσματα: Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τη φορολογική διοίκηση προκειμένου να υπολογιστεί η έκπτωση κατά 60% στον ΕΝΦΙΑ, ο φορολογούμενος πρέπει, κατά την αναγραφή των στοιχείων του συγκεκριμένου κτίσματος στον πίνακα 1 του Ε9, να έχει συμπληρώσει, οπωσδήποτε, στη στήλη 10 του πίνακα 1, να έχει αναγράψει τον κωδικό αριθμό 99 που σημαίνει «ημιτελές κτίσμα» και στη στήλη 30 του πίνακα 1 πρέπει να έχει συμπληρώσει την ένδειξη ΟΧΙ εάν το ημιτελές κτίσμα είναι «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή την ένδειξη ΝΑΙ εάν το ημιτελές κτίσμα ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα.

Στην περίπτωση συμπλήρωσης της ένδειξης «ΝΑΙ», θα πρέπει να έχει αναγραφεί και ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη στήλη 31 του πίνακα 1. Στη στήλη 32 «ειδική κατηγορία» του πίνακα 1 θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό 8 που σημαίνει ότι το δηλούμενο κτίσμα είναι "κενό".

7. Ελλιπή στοιχεία για κτίσματα που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια: Η νομοθεσία προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή 5 και έτσι ο φόρος αυξάνεται σημαντικά. Αν όμως το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος δεν αυξάνεται.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.