ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΝΦΙA-Φόρος Εισοδήματος:Τι αλλάζει στις πληρωμές με την παράταση στις δηλώσεις

08:55 - 04 Αυγ 2021 | Φορολογία
ΕΝΦΙA-Φόρος Εισοδήματος:Τι αλλάζει στις πληρωμές με την παράταση στις δηλώσεις
Τη λύση της καταβολής δυο δόσεων τον Οκτώβριο ώστε να μην αναγκαστούν σε πληρωμές και ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος το Σεπτέμβριο οι πολίτες μετά και την παράταση που πήραν οι φορολογικές δηλώσεις εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.

Ουσιαστικά λόγω της παράτασης μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, η εκκαθάριση φόρου θα γίνει το Σεπτέμβριο και άρα η καταβολή, είτε της πρώτης δόσης, είτε του συνολικού ποσού, θα πρέπει να γίνει εντός του πρώτου μήνα του φθινοπώρου. Παράλληλα όμως το μήνα αυτό θα πρέπει να γίνει και η έναρξη πληρωμών της πρώτης από τις έξι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ.

Στο φόντο αυτό ήδη στο Υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται να ισχύσει ό,τι και πέρυσι, δηλαδή , οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μπορούν να εξοφλήσουν την πρώτη δόση από τις έξι δόσεις του φόρου έως το τέλος Οκτωβρίου χωρίς να αντιμετωπίσουν κυρώσεις. Ουσιαστικά έτσι οι δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2021, θα πρέπει να πληρωθούν μαζί μέχρι τις 29 Οκτωβρίου που είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία δόση εξόφλησης του φετινού ΕΝΦΙΑ παραμένει η 28η Φεβρουαρίου του 2022 ενώ από το νέο έτος εξετάζεται με βάση το Μεσοπρόθεσμο η έναρξη καταβολή των δόσεων ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες δόσεις από τις 6 που ισχύει σήμερα με έναρξη πληρωμών από το Μάρτιο.

Ο φόρος εισοδήματος

Στο μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων  (ΑΑΔΕ) οι δηλώσεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα φθάνουν τα 2.652.531. Οι δηλώσεις που έχουν ανέβει στο Taxis ανέρχονται σε 3.791.948 σε σύνολο  6.444.479 που είχαν υποβληθεί το 2020.

Με βάση του ότι υπάρχουν 8 δόσεις για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος όσοι υποβάλλουν  έως τις 28 Αυγούστου, θα πρέπει έως τις 31 Αυγούστου να έχουν εξοφλήσει τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου, δηλαδή τη δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου. Βέβαια παραμένει σε ισχύ η έκπτωση του 3%  εφόσον ο  φόρος εξοφληθεί εφάπαξ έως τις 31 Αυγούστου. Όσοι επιλέξουν το Σεπτέμβριο θα πρέπει να καταβάλλουν τις δόσεις Ιουλίου Αυγούστου και Σεπτεμβρίου εκτός εάν αλλάξει κάτι από το οικονομικό επιτελείο.

Πάντως οι φορολογούμενοι μπορούν είτε να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος είτε σε  8 μηνιαίες δόσεις, είτε  εφάπαξ με έκπτωση 3%, είτε με ένταξη των οφειλών τους στην νέα πάγια ρύθμιση με τις 24 – 48 δόσεις. Επίσης υπάρχει και  η λύση που δίνουν τα πιστωτικά ιδρύματα με τα προγράμματα των πολλών άτοκων δόσεων.

Αναλυτικά οι επιλογές των πληρωμών έχουν ως εξής:

1. Εφάπαξ μέχρι την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης, δηλαδή έως τις 31 Αυγούστου. Στην περίπτωση αυτή τα φυσικά πρόσωπα θα κερδίσουν έκπτωση φόρου 3%.

2.  Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη και δεύτερη δόση να καταβάλλεται έως τις 31 Αυγούστου και την τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

3. Σε 24 - 48 δόσεις εντάσσοντας την οφειλή στη νέα πάγια ρύθμιση. Για οφειλές από φόρο εισοδήματος οι μηνιαίες δόσεις κλειδώνουν στις 24 με επιτόκιο  5,3%.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι στιγμής:

• Το 31,20% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.628.777 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,32 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 814 ευρώ.

• Το 51,63% των φορολογουμένων δεν πληρώνει  φέτος επιπλέον φόρο στο ελληνικό δημόσιο. Σε σύνολο 5.221.088 εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 2.695.736 είναι μηδενικά.

• Για το 17,17% των φορολογουμένων ή 896.575 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 236 ευρώ.

 Ο ΕΝΦΙΑ

Πάντως φέτος η ώρα του ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να έχει και εκπτώσεις. Με βάση τις εκτιμήσεις περίπου 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα έχουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ λόγω πτώσης στο εισόδημά τους. Πέρυσι ο αριθμός τους ήταν κατά 250.000 μικρότερος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020, πάνω από 1,2 εκατομμύρια υπόχρεοι του ΕΝΦΙΑ έτυχαν «κουρέματος» λόγω χαμηλών εισοδημάτων. Ενδεικτικό μάλιστα είναι ότι μόνο σε διαδικασία αναστολών βρέθηκαν πέρυσι χιλιάδες εργαζόμενοι και άρα είδαν τα έσοδά τους από μισθωτή εργασία να «κουρεύονται» σημαντικά. Μόνο την περσινή Άνοιξη, είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας πάνω από 900 χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ τους μήνες που ακολούθησαν ο αριθμός τους αυξομειώνονταν.

Οι εκπτώσεις

Πάγια προβλέπεται έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ για  ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.