ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυξάνονται οι αναγνωριζόμενες δαπάνες για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

12:57 - 01 Δεκ 2005 | Φορολογία
Οκτώ νέες δαπάνες προστέθηκαν στη λίστα με τα επαγγελματικά έξοδα που αναγνωρίζει η εφορία από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 24 του νομοσχεδίου που κατατέθηκε, προς ψήφιση, στη Βουλή με τίτλο «Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στις νέες οικοδομές, μεταβολές στη φορολογία κεφαλαίου και άλλες διατάξεις». Οι δαπάνες αυτές αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων για «ισολογισμούς που κλείνουν μετά την 30 Δεκεμβρίου 2005».
Επιπλέον δαπάνες που εκπίπτουν

Ως φορολογικά εκπεστέες δαπάνες αναγνωρίζονται πλέον και οι ακόλουθες περιπτώσεις δαπανών:

- Τα έξοδα ταξιδιών με τα οποία επιβαρύνεται η επιχείρηση για τη μετάβαση, διαμονή και διατροφή στην αλλοδαπή, διευθυντικών και άλλων στελεχών, καθώς και αντιπροσώπων ή ειδικών επιστημόνων που την εκπροσωπούν με τον περιορισμό ότι τα έξοδα διατροφής δεν μπορούν να είναι μεγαλύτερα από το κόστος διαμονής. Οι διατάξεις της περίπτωσης αυτής ισχύουν με την προϋπόθεση, ότι ο σκοπός του ταξιδιού συνδέεται με την ασκούμενη δραστηριότητα της επιχείρησης.
Με τη ρύθμιση αυτή, αξίζει να σημειωθεί, ότι επιλύεται οριστικά το θέμα της αναγνώρισης των πιο πάνω δαπανών που αποτελούσε πάντοτε σημείο τριβής μεταξύ των επιχειρήσεων και των ελεγκτικών αρχών.

- Τα ποσά που καταβάλλει η επιχείρηση για τη διαμονή εργαζομένων της σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια ή οικίες που βρίσκονται σε διαφορετικό μέρος από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, λόγω εκτός έδρας εργασίας. Οι πιο πάνω διατάξεις ισχύουν με την προϋπόθεση, ότι η απόσταση του τόπου εργασίας και προσωρινής διαμονής των εργαζομένων που απασχολούνται εκτός έδρας απέχει από τη μόνιμη κατοικία τους εκατό (100) χιλιόμετρα και άνω και επιπλέον, τα δικαιολογητικά έχουν εκδοθεί στο όνομα της επιχείρησης.

- Το ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλει μία επιχείρηση λόγω της συμμετοχής της σε συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του ν.2939/2001. Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε σκόπιμη, λόγω της υποχρέωσης καταβολής του τέλους αυτού από τις επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν ως συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων συσκευασιών.

- Τα δώρα που καταβάλλει η επιχείρηση σε πελάτες της, που μπορεί να είναι άλλες επιχειρήσεις ή όχι (φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κλπ), εφόσον φέρουν την επωνυμία της και έχει καταβάλλει το αναλογούν δημοτικό τέλος για τη συνολική αξία των δώρων αυτών.

Το ποσό της δαπάνης που εκπίπτει με βάση τις διατάξεις της περίπτωσης αυτής, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δεκαπέντε (15) ευρώ για κάθε δώρο χωριστά (μονάδα). - Οι παροχές σε είδος ή σε χρήμα που παρέχει η επιχείρηση σε εργαζομένους της για την επιβράβευση της απόδοσής τους με την προϋπόθεση, ότι για τις παροχές αυτές έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές. - Ποσοστό 50% των εξόδων κινητής τηλεφωνίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοί της με κινητά τηλέφωνα της επιχείρησης.

- Τα ποσά που καταβάλλει η επιχείρηση για την οργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και συναντήσεων του προσωπικού της ή των πελατών της, τα οποία αφορούν την ενημέρωση τους σε θέματα στρατηγικής της επιχείρησης, οριοθέτησης μελλοντικών στόχων, εισαγωγής νέων προϊόντων στην αγορά κλπ.

Οι διατάξεις της περίπτωσης αυτής ισχύουν με την προϋπόθεση, ότι οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται στο δήμο ή κοινότητα που εδρεύει η επιχείρηση ή σε άλλο μέρος στο οποίο λειτουργεί υποκατάστημά της.

Νίκος Παπαγιάννης, Οικονομολόγος, Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας της Epsilon Net A.E.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.