ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τελικά.... θα καταρρεύσει η αγορά ακινήτων της Κίνας;

08:18 - 09 Ιουλ 2010 | Συνεντεύξεις
Τελικά.... θα καταρρεύσει η αγορά ακινήτων της Κίνας;
Και κει που όλοι οι αναλυτές μιλούν για «φούσκα» στην κινεζική αγορά ακινήτων και αυξάνουν τους φόβους για κατάρρευση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έρχεται να κατευνάσει τα πνεύματα.

Σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς Οργανισμού για το Παγκόσμιο Οικονομικό Outlook, τα μέτρα που έχουν ήδη λάβει οι κινεζικές αρχές ώστε να αντιμετωπίσουν τυχόν κερδοσκοπικές κινήσεις στην κτηματαγορά, προβλέπονται ιδιαιτέρως επιτυχημένα.

«Αν και είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν υπάρχει «φούσκα» στην αγορά ακινήτων της Κίνας, τα μέτρα για ενίσχυση των ελάχιστων επιτοκίων στα ενυπόθηκα δάνεια και ελάχιστων προκαταβολών για την αγορά ακινήτων, φαίνεται πως θα δουλέψουν», υπογραμμίζει ο Jose Vinals, χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΔΝΤ, σε συνέντευξή του στο Reuters Insider TV.

Επίσης, το ΔΝΤ, στις τελευταίες εκτιμήσεις του, αναφέρει πως οι ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι χώρες BRIC, δηλαδή, στις οποίες ανήκει η Κίνα, βοηθούν στην προστασία της παγκόσμιας ανάκαμψης κόντρα στη δημοσιονομική κρίση που πλήττει τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αναλυτές, αν και συμφωνούν με τα μέτρα της Κίνας, εκτιμούν πως θα φέρουν αποτελέσματα μετά από δύο ή τρία χρόνια. «Αυτή τη στιγμή η οικονομία της Κίνας χρειάζεται αναδιάρθρωση», λέει χαρακτηριστικά ο Frankie Lee, επικεφαλής της Property Equities Asia, Henderson Global Investors, επισημαίνοντας πως υπάρχουν ευκαιρίες και σε άλλους τομείς, όπως στον τραπεζικό, στις χρηματοπιστωτικές και στις καταναλωτικές υπηρεσίες.

«Ερχεται κατάρρευση», λέει ο Rogoff

Συνέντευξη-κόλαφο έδωσε μέσα στη βδομάδα ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ και καθηγητής στο Χάρβαρντ, Kenneth Rogoff, ο οποίος προειδοποίησε πως η αγορά ακινήτων της Κίνας βρίσκεται υπό κατάρρευση και αναμένεται να πλήξει το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Ειδικότερα, τόνισε πως «καθώς αναπτύσσεται η οικονομία, και ειδικά με το ρυθμό που αναπτύσσεται, θα βρεθεί αντιμέτωπη με εμπόδια». Πρόσθεσε, δε, πως «η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας είναι πολύ αργή και ο κίνδυνος να επιστρέψει σε ύφεση παραμένει ακόμα αρκετά υψηλός».

Παράλληλα, ανάλογες ανησυχίες εξέφρασε ο Puru Saxena, CEO της Puru Saxena Wealth Management, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κινεζική αγορά ακινήτων. Την ίδια γραμμή ακολούθησαν και μεγάλοι τραπεζικοί οίκοι. Συγκεκριμένα,  η Goldman Sachs, η BNP Paribas και η China International Capital υποβάθμισαν τις τελευταίες εβδομάδες τις προβλέψεις τους για την πορεία του κινεζικού ΑΕΠ, «βλέποντας» την οικονομική ανάπτυξη της χώρας να διαμορφώνεται στο 10,1%, από 11,4% προηγουμένως.

Επιπλέον, μεγάλη μερίδα αναλυτών πιστεύει πως οι τιμές κατοικιών θα υποχωρήσουν έως και 20% μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες, ενώ εκτιμούν πως το αντίκτυπο της πτώσης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα είναι ιδιαίτερα μικρό.Υπενθυμίζεται πως το Μάιο, οι πωλήσεις κατοικιών σημείωσαν πτώση για πρώτη φορά από το Δεκέμβρη του 2008, ενώ οι τιμές αυξήθηκαν οριακά κατά 0,4% σε σχέση με τον Απρίλιο.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του Rogoff, και των άλλων αναλυτών, έχουν προβληματίσει στους επενδυτές και οδήγησαν το κινεζικό χρηματιστήριο να καταγράψει την περασμένη εβδομάδα τις χειρότερες επιδόσεις για διάστημα άνω ενός έτους. Ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 6,7% την προηγούμενη εβδομάδα.

Αλκμήνη Χατζηνάσιου

Τελευταία τροποποίηση στις 11:37 - 09 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.