ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέλος η περιβόητη ζώνη γάλακτος στην Ήπειρο

00:02 - 16 Οκτ 2013 | Συνεντεύξεις
Τέλος η περιβόητη ζώνη γάλακτος στην Ήπειρο
Η άλλοτε απροσπέλαστη ζώνη γάλακτος της Ηπείρου σπάει και οι κτηνοτρόφοι μετά από χρόνια συνεργασίας με την Δωδώνη εγκαταλείπουν ο ένας μετά τον άλλο τη γαλακτοβιομηχανία.

Μεγάλος αριθμός παραγωγών, κυρίως μεγάλων, έχουν κλείσει συμφωνίες με άλλες γαλακτοβιομηχανίες ενώ πολλοί άλλοι βρίσκονται στο στάδιο των συζητήσεων.

Χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός, εκτιμάται ότι το 50% των κτηνοτρόφων σπάνε τη συνεργασία με τη Δωδώνη.

Στην αρένα «Κάραλης», «Όλυμπος» και «Ήπειρος»

Μεγάλα ανοίγματα στην τοπική κτηνοτροφία έχουν κάνει η βιομηχανία Καράλης που έχει έδρα στη Φιλιππιάδα, η «Ήπειρος» με έδρα την Άρτα, αλλά και η «Όλυμπος» από τη Θεσσαλία, η οποία όπως είναι γνωστό είχε καταθέσει και προσφορά για την εξαγορά της Δωδώνης.

Ο Καράλης έχει κλείσει συμφωνίες με παραγωγούς στην περιοχή της Φιλιππιάδας, της Άρτας, της Πρέβεζας αλλά και των Ιωαννίνων. Η «Ήπειρος», επίσης έχει πάρει μεγάλο μερίδιο παραγωγών στις περιοχές της Άρτας και της Πρέβεζας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και πέρυσι η γαλακτοβιομηχανία προμηθευόταν πρώτη ύλη ακόμη και από την Πελοπόννησο καθώς δεν μπορούσε να σπάσει το μονοπώλιο της Δωδώνης στην Ήπειρο.

gala550 151013

Εντυπωσιακό άνοιγμα από Σαράντη

Εντυπωσιακό όμως είναι και το άνοιγμα που κάνει στην περιοχή ο «Όλυμπος» των αδελφών Σαράντη. Συμφωνίες έχει κλείσει ήδη με μεγάλους παραγωγούς του λεκανοπεδίου και της Ζίτσας ενώ βρίσκεται στις συζητήσεις με αρκετούς ακόμη από τις περιοχές Κόνιτσας και Δελβινακίου.

Να σημειωθεί ότι από όλες τις εταιρίες δίνονται προκαταβολές για το γάλα που θα παραδοθεί κατά τη νέα περίοδο, ενώ η τιμή είναι υπό διαπραγμάτευση.
Επίσης πολλοί παραγωγοί ξεκινούν συνεργασίες με τα μικρότερα τυροκομεία που δραστηριοποιούνται κυρίως στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:17 - 17 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.