ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομπάμα: Θα συνεχίσω να πιέζω για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

12:53 - 17 Νοε 2016 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι αγορές ενισχύθηκαν κατά 2,44% με υψηλότερο όγκο. Η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύθηκε (+12,86%), η Eurobank (+8,74%) και τα Jumbo (+5.60%) όπου ήταν και οι μετοχές με την μεγαλύτερη απόδοση, ενώ η Motor Oil (0,00%), ο ΟΛΠ (-0,88%) και η Lamda Development (-1,28%)  ήταν οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες.

Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά €15,5 εκατ. στα €51,9 εκατ., με το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον να εντοπίζεται στην Alpha Bank ( €8,8 εκατ.), στην Εθνική Τράπεζα (€6,6 εκατ.) και στην Motor Oil (€4,7 εκατ.). Οι Τράπεζες συνεχίζουν να παραμένουν στο επίκεντρο, καθώς ο ΓΔ προσπαθεί να κρατήσει τα χθεσινά κέρδη.

Πολιτικά Νέα

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι θα πιέσει τους πιστωτές της Ελλάδας ώστε να πάρουν μέτρα και να τεθεί η χώρα σε μία σταθερή πορεία ανάκαμψης. Ως απάντηση, η Γερμανία, τόνισε ότι μια ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα θα έκανε κακό.

Ο Ομπάμα είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αθήνα, ότι θα συνεχίσει να καλεί τους πιστωτές να στηρίξουν τη χώρα για να μπει σε μία βιώσιμη πορεία ανάκαμψης. "Θα συνεχίσετε να έχετε την πλήρη υποστήριξη της Αμερικής και παράλληλα θα συνεχίσω να πιέζω τους πιστωτές να πάρουν τα μέτρα που χρειάζονται ώστε να βάλουν την Ελλάδα σε μια πορεία προς την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη". Επίσης συμφώνησε με το ΔΝΤ ότι όσο η Ελλάδα εξακολουθεί να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, η ελάφρυνση του χρέους, θα είναι ζωτικής σημασίας ώστε να επιστρέψει η Ελλάδα σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε άλλες ειδήσεις, ενόψει των δηλώσεων του Ομπάμα και λίγο πριν την επίσκεψη του στη Γερμανία, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, δήλωσε ότι όποιος λέει ότι θα κάνουμε ελάφρυνση του χρέους κάνει κακό στην Ελλάδα. Ο κ.Σόιμπλε φέρεται να πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται τώρα η Ελλάδα είναι πιο πολλές μεταρρυθμίσεις, ώστε να γίνει ανταγωνιστική, λέγοντας ότι η ελάφρυνση του χρέους θα αποδυνάμωνε το κίνητρο για τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων.

Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι θα θέσει σε συζήτηση στο Eurogroup  το θέμα με τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους τον επόμενο μήνα. Η σημερινή κυβέρνηση εργάζεται πολύ πιο εποικοδομητικά. Επιπλέον, σύμφωνα με τους FT, ο κ. Dijsselbloem, αύξησε τις ελπίδες της Ευρωζώνης ότι θα μπορούσε να χαλαρώσει τον αρχικό στόχο για πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, μετά το 2018. Ο κ. Dijsselbloem δήλωσε χθες σε συνέδριο στο Λονδίνο ότι η σημερινή κυβέρνηση τηρεί αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί και συνεργάζεται πιο εποικοδομητικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, τόνισε ότι το Δεκέμβριο το στο Eurogroup θα πρέπει να συζητήσουν για βραχυπρόθεσμα μέτρα χρέους, ενώ υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να γίνουν τώρα και μέσα στα επόμενα χρόνια να δημιουργηθούν μια σειρά από μέτρα για το τέλος του προγράμματος.

Επιπλέον σύμφωνα με τους FT ο επικεφαλής του Eurogroup, είπε ότι παρόλο που σκέφτηκε ότι το ΔΝΤ ήταν απαισιόδοξο  για την ανάπτυξη της Ελλάδας  τα επόμενα χρόνια, ο πρωταρχικός στόχος για το πλεόνασμα θα πρέπει να είναι πιο βιώσιμος. "Το ΔΝΤ πιέζει για πιο ρεαλιστικό στόχο (για το 2018). Είμαι πιο ειλικρινής σε αυτό. Το ποσοστό θα πρέπει να συζητηθεί σε μία συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών τον επόμενο μήνα. Θα περιμένουμε να δούμε πόσο επιεικές θα πρέπει να είναι το Eurogroup και πόσο είναι ένα ρεαλιστικό ποσοστό πλεονάσματος. Αυτό είναι ακόμα ένα ανοιχτό ζήτημα".

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κατόπιν προσφυγής από πολίτες σε 4 διαφορετικές περιοχές , το ΣτΕ έκρινε ότι η επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ), δεν υπολογίστηκε νόμιμα με βάση τις αντικειμενικές αξίες στις περιοχές αυτές, με αποτέλεσμα να έχει ζητηθεί από την Ελληνική Πολιτεία να προχωρήσει σε εκ νέου υπολογισμό του φόρου ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος το χρόνου στις αντίστοιχες περιοχές.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, o τελικός προϋπολογισμός του 2017 ο οποίος θα υποβληθεί στη Βουλή των Ελλήνων στις 21 Νοεμβρίου, θα περιλαμβάνει ένα υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα από 1,83% του ΑΕΠ που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Πηγή: Euroxx Research Team

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.