ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βήματα σταδιακής ανάκτησης της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

11:43 - 18 Νοε 2016 | Χρηματιστήριο Αθηνών

H αγορά σημείωσε άνοδο χθες, κατά 1,49%, με αμετάβλητο τον όγκο συναλλαγών. Ο Μυτιληναίος (+6.06%), η Eurobank (+5,36%) και η Εθνική Τράπεζα (+5,32%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απόδοση, ενώ η ΜΕΤΚΑ (-0.86%) Coca Cola (-0,87%)  και ΤΙΤΑΝ (-1,06%)  είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά €1 εκατ. στα €52,7 εκατ., με την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα  στην Alpha Bank (€14,1 εκατ.), την Εθνική Τράπεζα ( €6,4εκατ.) και τη Motor Oil (€5,4 εκατ.)

Αναμένουμε μεταβλητότητα στη σημερινή συνεδρίαση με την αγορά να προσπαθεί να παγιώσει τα τρέχοντα επίπεδα.

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ο Έλληνας Υπουργός οικονομικών καλεί τους πιστωτές για μια γρήγορη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους, υποστηρίζοντας ότι μια αποτυχία, αν δεν ενεργήσουν σύντομα, θα αποκάρδιωνε τις ελπίδες της Ελλάδας για ανάκαμψη μέσα στο 2017.

 

Σε μία συνέντευξη στη WSJ, μια ημέρα μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Αμερικής στην Ελλάδα, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ότι η αναβλητικότητα στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους  θα μπορούσε να υπονομεύσει τις ελπίδες της Ελλάδας για ανάκαμψη μέσα στο 2017 και ότι οι επόμενες βδομάδες προσφέρουν μία μοναδική ευκαιρία στην Ευρωζώνη να δείξει ότι μπορεί να διορθώσει παρά να αποφύγει τα προβλήματά της.

 

Υποστήριξε επίσης ότι θα ήταν πολύ κοντόφθαλμο να σταματήσει η διαδικασία η οποία θα μπορέσει να φέρει την Ελλάδα εκτός του προγράμματος διάσωσης, το οποίο εναι πολύ κοντά. Επίσης απέρριψε τη θεωρία ότι το Βερολίνο αποφεύγει το ζήτημα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους , λόγω των γερμανικών εκλογών τον επόμενο χρόνο, ισχυριζόμενος  ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν θα μπορούσε να  μεταφραστεί  σε ένα αισθητό κόστος για τον μέσο Γερμανό ψηφοφόρο.  Μάλλον, σημείωσε,η Γερμανία εμφανίζει  μία έλλειψη εμπιστοσύνης στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις εάν πάρει ελάφρυνση του χρέους. 

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

Στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, η EKT μείωσε το όριο του ELA κατά  €0,2εκατ. σε €50,9 δισ. (προηγουμένως στα €51,1 δισ.) μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου (ΤτΕ).

 

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε χθες ότι μετά απο αίτημα προς την ΕΚΤ, η ΕΚΤ συμφώνησε  να μειώσει το όριο ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά €0,2bn στα €50,9 δισ.(προηγουμένως στα €51,1 δισ.) μέχρι της 8 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την ίδια την ανακοίνωση, η μείωση στο ανώτατο όριο του ELA αντανακλά τη βελτίωση της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών, ανάμεσα σε μία μείωση της αβεβαιότητας και σταθεροποίηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα ροών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.