ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο μνημόνιο, σκληρά μέτρα και στο βάθος το χρέος...

13:30 - 06 Δεκ 2016 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αγορά κινήθηκε ανοδικά χθες κατά 1,03%, με υψηλό όγκο συναλλαγών. Κέρδη για τα ΕΛΠΕ (+3,87), την Εθνική Τράπεζα (+3,77) και τη Bιοχάλκο (+3,20) που ήταν και οι μετοχές με την μεγαλύτερη απόδοση, ενώ ο ΤΙΤΑΝ (-0,92%), η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,38%) και η ΔΕΗ (-1,94%), ήταν οι μετοχές  με τις μεγαλύτερες απώλειες. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά €49 εκατ. σε €60,6 εκατ., με την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα στην Alpha Bank (€17,1 εκατ.), στην Εθνική Τράπεζα (€9,1 εκατ.) και στη Eurobank (€8,4 εκατ.). Για σήμερα περιμένουμε μια μικτή συνεδρίαση λόγω των χθεσινών αποφάσεων του Eurogroup.

Πολιτικά νέα

Οι αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα. Η 2η αξιολόγηση και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα (φαίνεται να αναβάλλεται για τις 17 Ιανουαρίου), τα θεσμικά όργανα θα επιστρέψουν στην Αθήνα σύντομα για να ολοκληρώσουν τις ενταξιακές εργασίες και να επιτευχθεί μια συμφωνία σε αρχικό επίπεδο. Τα προαπαιτούμενα για τα φορολογικά μέτρα και τα εργασιακά θέματα παραμένουν. Το Eurogroup υπενθύμισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ που επιτυγχάνεται ως το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα και η Ελλάδα δεσμεύεται να συμφωνήσει με τα θεσμικά όργανα σε ένα μηχανισμό και σε διαρθρωτικά μέτρα που θα εξασφαλίσουν αυτό το πλεόνασμα.

 

Η τρέχουσα κατάσταση:  Το Εurogroup ενημερώθηκε από τα θεσμικά όργανα για τις εργασίες  για την επίτευξη πλήρους συμφωνίας σε αρχικό επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τα θεσμικά όργανα. Το Eurogroup επικρότησε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και κάλεσε τις ελληνικές Αρχές και τα θεσμικά όργανα να επαναλάβουν σύντομα τις διαπραγματευσεις και να συμφωνήσουν σε ένα πολιτικό  μεταρρυθμιστικό πακέτο,  κοινό για όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Ειδικότερα, το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για τον προυπολογισμό του 2017, το  οποίο επιβεβαιώνει το συμφωνημένο αρχικό στόχο, για πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ και το οποίο επιτρέπει την έναρξη του προγράμματος για την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο καθιερώνει ένα γνήσιο κοινωνικό δίχτυ ασφάλειας. Ήταν επίσης σαφές ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά. Τα θεσμικά όργανα προετοιμάζονται και είναι έτοιμα να επιστρέψουν στην Αθήνα και να εργαστούν πάνω σε αυτό.

Συμφωνία σε επίπεδο EWG.: Το Eurogroup καλεί τα θεσμικά όργανα και την Ελλάδα να επαναλάβουν σύντομα τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία σε επιτελικό επίπεδο, το συντομότερο δυνατό με βάση κοινές προϋποθέσεις, όπως συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2015 και δίνει την εντολή στο  EWG για αυτήν την αξιολόγηση. Το Eurogroup είναι έτοιμο, σύμφωνα με τη συνηθισμένη πρακτική, να υποστηρίξει την ολοκλήρωση μελλοντικών αξιολογήσεων με την προϋπόθεση ότι η δέσμευση πολιτικών μέτρων συμπεριλαμβανομένου του δημοσιονομικού μηχανισμού έκτακτης ανάγκης, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, θα υλοποιηθεί όπως είχε προγραμματιστεί.

 

Το Eurogroup επιβεβαιώνει  ότι η εφαρμογή καθώς και οι προϋποθέσεις και οι στόχοι της πολιτικής θα επανεξεταστούν τακτικά με βάση τα στοιχεία από τα θεσμικά όργανα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο επικεφαλής του Eurogroup, δήλωσε ότι απαιτείται ακόμα δουλειά για να ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση και αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο τα θεσμικά όργανα θα κατευθυνθούν προς την Αθήνα για να βοηθήσουν να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις.

Προαπαιτούμενα: Το Eurogroup σημειώνει ότι η συμφωνία σε επίπεδο θεσμικών οργάνων θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνηθέντος δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και τις μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση εμποδίων για επενδύσεις. Ειδικότερα, το Eurogroup  υπενθυμίζει ότι ο διορισμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, θα πρέπει να εφαρμοστεί πριν από το τέλος του Ιανουαρίου 2017 προκειμένου το Ταμείο να γίνει πλήρως λειτουργικό.

Δημοσιονομικοί στόχοι μετά το 2018

Το Eurogroup υπενθύμισε ότι ο αρχικός στόχος πλεονάσματος της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ που επιτυγχάνεται ως το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί για μεσοπρόθεσμα (με τον κ. Dijsselbloem να λέει ότι οι απόψεις του ΥΠΟΙΚ σχετικά με το μήκος του μέσου όρου κυμαίνονταν από 3 μέχρι 10 έτη και θα αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση μόνο για το 2018.). Το Eurogroup υπενθύμισε επίσης τη σημασία της δημοσιονομικής προσαρμογής που είναι συνεπής με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο της ΕΕ.προκειμένου να εξασφαλιστεί συμμόρφωση με τους δημοσιονομικους στόχους κατά τρόπο βιώσιμο μετά από την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να να συμφωνήσουν με τα θεσμικά όργανα σε ένα μηχανισμό και σε διαρθρωτικά μέτρα που θα το εξασφαλίσουν.

Μετά το Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ικανοποίηση του και χαρακτήρισε τη συμφωνία ως “πρόοδο”, αλλά προειδοποιήσε τους πιστωτές συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ να μην πιέσουν την Αθήνα να εφαρμόσει μέτρα που δεν είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως. “Η ελληνική οικονομία έχει κάνει τεράστιο όγκο μεταρρυθμισεων, και δεν πρέπει να υπάρχουν απαιτήσεις για την Ελλάδα που δεν λαμβάνουν υπόψη την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική κατάσταση”.

ΔΝΤ: Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε χθες την πρόθεση του να εισηγηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου τη νέα χρηματοδοτική συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν, μετ’α την επίτευξη συμφωνίας. Ωστόσο σύμφωνα με τον Τύπο, στέλεχος του ΔΝΤ το Ταμείο είναι πολύ πιθανό να ζητήσει και επιπρόσθετα μέτρα προκειμένου να συμμετάσχει και στο νέο πρόγραμμα.

Συμπληρωματικό μνημόνιο

Η πλήρης εφαρμογή όλων των προηγούμενων δράσεων που σχετίζονται με τη 2η αξιολόγηση και την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, θα ανοίξουν δρόμο για τα διοικητικά  όργανα του ESM να εγκρίνουν το συμπληρωματικό μνημόνιο.

Το Εurogroup εγκρίνει την πρόταση του ESM για την πλήρη δέσμευση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, βραχυπρόθεσμα, τα οποία αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στο χρέος το οποίο αναμένεται να μειωθεί κατά 20% το 2060.

 

Χθες, το Eurogroup συζήτησε και πάλι τη βιωσιμότητα του χρέους και τις ενέργειες προκειμένου η Ελλάδα να βγει και πάλι στις αγορές. Aναλυτικότερα, το Eurogroup θα πάρει βραχυπρόθεσμα μέτρα που ο ESM θα μπορούσε να σχεδιάσει και να εφαρμόσει και μεσοπρόθεσμα μέτρα τα οποία θα είναι έτοιμα εάν και όταν είναι απαιτητό στο τέλος του προγράμματος (στο δεύτερο εξάμηνο του 2018). Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενέκρινε το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων με βάση τις προτάσεις του ESM και τις προπαρασκευαστικές εργασίες του EWG, το οποίο θα υλοποιηθεί από τον ESM μετά από αυτή τη συνάντηση. Tα μέτρα αυτά θα αποτελούνται από:

Την επέκταση της αποπληρωμής ομολόγων του EFSF στα 32,5 έτη.

Τη μείωση των επιτοκίων και την παραίτηση από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Τη χρήση της χρηματοδότησης του ESM όσο οι αγορές το επιτρέπουν, προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο του επιτοκίου χωρίς να συνεπάγεται κανένα επιπλέον κόστος για τις χώρες του προγράμματος. Το μέτρο αυτό θα υλοποιηθεί μέσω:

1.     Ανταλλαγής των ομολόγων των EFSF/ESM.,  

2.     Σύναψης συμβάσεων ανταλλαγής επιτοκίων της αγοράς (swaps)

3.     Την εισαγωγή  συμπληρωματικής χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος.

Τα μέτρα βραχυπρόθεσμου χρέους θα έχουν σημαντικές θετικές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τη μείωση του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20% από το 2060 καθώς και τη μείωση των καθαρών δανειακών αναγκών κατά 5% μέχρι το 2060. Ο κ.Regling είπε μετά το Eurogroup ότι τα βραχυπροθεσμα μέτρα που θα αρχίσουν να υλοποιούνται μέσα στις επόμενες βδομάδες θα πάρουν κάποιο χρόνο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.