ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παραμένουν οι εκκρεμότητες της αξιολόγησης

11:50 - 07 Δεκ 2016 | Χρηματιστήριο Αθηνών

H αγορά κινήθηκε ανοδικά χθες κατά 0,36% με χαμηλό όγκο συναλλαγών. Η Aegean ενισχύθηκε κατά (+2,54%), η Lamda Development (+2.37%) και η Βιοχάλκο (+2,33%) που ήταν και οι μετοχές με τη μεγαλύτερη απόδοση, ενώ η Grivalia (-1,16%), ο Ellaktor(-1,72%) και τα ΕΛΠΕ (-2,10%) ήταν οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες. Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά €10,3 εκατ. σε €50,3 εκατ., με την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα στην Alpha Bank (€17,3 εκατ.), στην Εθνική Τράπεζα (€6,8εκατ.) και τη Eurobank (€5,4εκατ). Αναμένουμε το θετικό διεθνές επενδυτικό συναίσθημα, να οδηγήσει το ΓΔ υψηλότερα.

Πολιτικά νέα

Ο Αναπληρωτής Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, ακόμα και πριν από τα Χριστούγεννα, προκειμένου να επιτευχθεί  συμφωνία σε επίπεδο Θεσμών. Μιλώντας χθες στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την οικονομική και νομισματική πολιτική, ο κος Χουλιαράκης είπε ότι υπάρχουν 3 εκκρεμή ζητήματα κατά την αξιολόγηση: το φορολογικό ζήτημα, όπου υπάρχει σημαντική σύγκλιση, o τομέας της ενέργειας και oi μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Όσον αφορά τη συνέχεια είπε, ότι τα σημεία διαφωνίας είναι οι ομαδικές απολύσεις, το νέο πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις  και το Δίκαιο της Ένωσης. Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να αλλάξει τις μεταρρυθμίσεις του 2012 σχετικά με τον κατώτατο μισθό, αλλά θέλει να το διορθώσει. Όσον αφορά την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, ο κος Χουλιαράκης είπε ότι αυτό εξαρτάται από δύο προϋποθέσεις: την επιτυχή ολοκλήρωση της  2ης αξιολόγησης και τη βιωσιμότητα ελληνικού χρέους. Η έγκριση στις  5 Δεκεμβρίου στο Eurogroup, των μέτρων βραχυπρόθεσμου χρέους σίγουρα βοήθησε αλλά όπως τόνισε ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα.

Ο τελικός προϋπολογισμός του 2017 (προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% και πρωτογενές πλεόνασμα 2,0% του ΑΕΠ) υποβλήθηκε χθες στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Η τελική ψηφοφορία θα διεξαχθεί αργά το βράδυ του Σαββάτου στις 10 Δεκεμβρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.