ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλάζει στάση η Ευρώπη στο θέμα των παροχών - Επιστρέφει η ηρεμία

11:30 - 16 Δεκ 2016 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αγορά υποχώρησε κατά 0,88% χθες, με υψηλό όγκο συναλλαγών. Η Εθνική Τράπεζα (+3,56%) ο ΤΙΤΑΝ (+2,77%) και ο όμιλος Coca- Cola (+2,19%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απόδοση, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς (-4,76%) ο Μυτιληναίος (-4,89%) και η ΜΕΤΚΑ (-16,74%) ήταν οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά €8,2 εκατ. σε €71,6 εκατ. με την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα στην Alpha Bank (€16,2 εκατ.), στην Τράπεζα Πειραιώς (€10,4 εκατ.) και την Εθνική Τράπεζα (€8,6 εκατ.). Η αγορά αναμένεται να κινηθεί ανοδικά, καθώς το EMS έδειξε να υποχωρεί από την αρχική του θέσει για “πάγωμα” των μέτρων για το χρέος.

Πολιτικά Νέα

Ο εκπρόσωπος του ESM δήλωσε, ότι το προτεινόμενο πακέτο παροχών δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με τις δεσμεύσεις του Μνημονίου. Δεν αναμένεται όμως να επηρεάσει τους δημοσιονομικούς στόχους. Τα μέλη της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Σύμφωνα με  δημοσιεύματα του Τύπου, ο εκπρόσωπος του ESM δήλωσε χθες, ότι σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση από τα θεσμικά όργανα, που διανεμήθηκε στα μέλη του ΕSM, στις 15 Δεκεμβρίου, τα προτεινόμενα μέτρα  από την Ελληνική κυβέρνηση, δημιουργούν σημαντικές ανησυχίες τόσο στη διαδικασία όσο και στην ουσία, όσον αφορά τις δεσμεύσεις του Μνημονίου, ιδίως όσον αφορά τις συντάξεις.

 

Ωστόσο, ενώ τα μέτρα αυτά μειώνουν το περιθώριο ασφάλειας, γύρω από το δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2017 και του 2018, παρόλο που αυξάνουν τους κινδύνους σχετικά με τους στόχους. Τα μέλη της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν πως θα προχωρήσουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα χρέους, όπως συμφωνήθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup στις  5 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το θέμα θα συζητηθεί στην ομάδα του EWG, το οποίο θα λάβει χώρα την επόμενη βδομάδα αν και η ακριβής χρονική στιγμή παραμένει αβέβαιη.

.       Το πακέτο Εφάπαξ κοινωνικού οφέλους ,ύψους €617 εκατομμυρίων ψηφίστηκε στη Βουλή στις 15 Δεκεμβρίου με 196 ψήφους ΝΑΙ (59 βουλευτές δήλωσαν “Παρόν”).

·         Οι αρχηγοί της ευρωπαϊκής αποστολής θα αποχωρήσουν από την Αθήνα σήμερα και αναμένεται να επιστρέψουν στην έναρξη των συνομιλιών για τη 2η αξιολόγηση μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, στις αρχές του 2017.

·         Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντήσει σήμερα τη Γερμανίδα Καγκελάριο κα Μέρκελ στο Βερολίνο. Η ημερήσια διάταξη της συνάντησης φαίνεται να περιλαμβάνει συνομιλίες για την Κύπρο, για το μεταναστευτικό,τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του πακέτου εφάπαξ κοινωνικών παροχών ύψους  €617 εκατ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.