ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστρέφει το θετικό κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας-πιστωτών

11:53 - 19 Δεκ 2016 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αγορά ενισχύθηκε κατά 4,22% την Παρασκευή, με υψηλό όγκο συναλλαγών. Η Alpha Bank με κέρδη (+12,21%) η ΜΕΤΚΑ (+11,41%) και η Εθνική Τράπεζα (+9,44) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απόδοση, ενώ η Ελλάτωρ με απώλειες (-0,89%), τα Jumbo(-1,66%) και ο ΤΙΤΑΝ (-1,83%) ήταν οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά €82,5 εκατομμύρια στα €154 εκατομμύρια, λόγω  της πώλησης του 97,3% των μετοχών της Alpha Bank, που κατείχε στις Ιονικές Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Hilton στην Αθήνα.

 

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα ήταν η Alpha Bank (€17 εκατ.) και ο ΟΠΑΠ (€7,8 εκατ). Αναμένεται μεταβλητότητα στη σημερινή συνεδρίαση.

Πολιτικά νέα

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας και το Eurogroup και όχι το Βερολίνο, είναι υπεύθυνοι για την αξιολόγηση των αποφάσεων της Αθήνας, σχετικά με το εφάπαξ βοήθημα και τις κοινωνικές παροχές. Η κα Μέρκελ δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα, την περασμένη Παρασκευή, ότι το Βερολίνο δεν είναι το κατάλληλο μέρος για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, ενώ δήλωσε, ότι είναι σε καλά χέρια με τα τρία θεσμικά όργανα και το Eurogroup, προσθέτοντας ωστόσο ότι η αξιολόγηση και τα βοηθήματα, θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης τους.

Ο αντι-Πρόεδρος της Κομισιόν,  δήλωσε σε μια συνέντευξη ότι τα μέτρα πρόνοιας καθώς και τα φορολογικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Ελληνική κυβέρνηση ήταν “περιττά και αχρείαστα” με την έννοια ότι δεν ακολούθησαν την προβλεπόμενη διαδικασία για την υπεραπόδοση των στόχων του προϋπολογισμού, στο πλαίσιο του Μνημονίου. Ωστόσο ο κος Dombrovskis δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να καταλάβει τις βαθύτερες ανησυχίες και του στόχους που η Ελληνική κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει με αυτή την κίνηση.

 

Επιπλέον, ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η σημερινή κατάσταση είναι πολύ μακριά από το “αδιέξοδο” και ότι ήταν δυνατόν να γεφυρωθούν οι διαφορές του  ΔΝΤ και των άλλων θεσμικών οργάνων σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα. “Αν όλες οι πλευρές είναι εποικοδομητικές στις προσπάθειες τους, θα μπορούσαμε να έχουμε την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης στις αρχές του 2017”.

Η Τράπεζα της Ελλάδας αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1% το τρέχον έτος και κατά +2,5% το 2017. Προειδοποιεί για τους κινδύνους που σχετίζονται με την αποτυχία να επιτευχθεί η έγκαιρη ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, ιδίως λόγω των επερχόμενων εθνικών εκλογών σε αρκετές χώρες της Ευρωζωνης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.