ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς αποδοχή των παροχών μετά από έγγραφη δέσμευση της κυβέρνησης

12:06 - 21 Δεκ 2016 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αγορά ενισχύθηκε οριακά κατά 0.06% χθες, με χαμηλό όγκο συναλλαγών. Τα Jumbo (+6,15%), η Alpha Bank ( +3,35%) και ο ΟΠΑΠ (+1,23%) ήταν οι μετοχές με την  μεγαλύτερη απόδοση, ενώ η Ελλάκτωρ (-2,70%), η Grivalia (-3,17%) και η Eurobank (-4,09%) ήταν οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες. Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά €11,6 εκατ.  Στα €39,9 εκατ. με την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα στον ΟΤΕ (€6,7εκατ.), στην Alpha Bank (€5,6 εκατ.) και στην Εθνική Τράπεζα (€5,2 εκατ.). Αναμένεται η αγορά να κινηθεί υψηλότερα καθώς είναι πιθανό να υπάρξουν θετικές εξελίξεις με το EWG για τις παροχές της κυβέρνησης.

Πολιτικά νέα

Το EWG ζήτησε γραπτές διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση ότι το πακέτο κοινωνικών παροχών ύψους €617 εκατ.. θα  είναι εφάπαξ και ότι αν οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτευχθούν θα υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις. Η τελική απόφαση για το αν ξεκλειδώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αναμένεται σήμερα κατά τη διάρκεια της συνόδου του EWG. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το χθεσινό EWG έληξε χωρίς κάποια απόφαση για το αν τελικά θα ξεκλειδώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που είχαν τεθεί προσωρινά σε αναμονή, λόγω απόφασης της κυβέρνησης για αναστολή της αύξησης ΦΠΑ και της παροχής συνταξιοδοτικού βοηθήματος. Σύμφωνα με πηγές από την Ευρώπη, υπήρχαν χθες κάποιες συζητήσεις σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν αλλά δεν υπήρξε συναίνεση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα και η τελική απόφαση αναμένεται στο τέλος αυτής της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο επικεφαλής του EWG κος Weiser, ζήτησε από την ελληνική  πλευρά γραπτές διαβεβαιώσεις ότι το πακέτο παροχών ύψους €617 εκατ. θα είναι εφάπαξ και ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλιώς στην περίπτωση που χαθούν θα υπάρχουν περικοπές στις συντάξεις ( δηλαδή στις περιοχές που δόθηκαν τα οφέλη) και ότι στο μέλλον οποιαδήποτε πλεονάσματα του προϋπολογισμού θα χρησιμοποιηθούν για το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Με την σειρά του, ο Έλληνας αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών απάντησε, ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει μια τέτοια επιστολή σήμερα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η γερμανική πλευρά, με την υποστήριξη και από άλλα κράτη όπως η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβακία, ζήτησαν με το ξεκλείδωμα των μέτρων βραχυπρόθεσμης ελάφρυνσης χρέους, την επιτυχή ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, κάτι που η ελληνική πλευρά αρνήθηκε υποστηρίζοντας ότι αυτά τα δυο θέματα δεν συνδέονται.

Να σημειωθεί ότι λίγο πριν από το EWG που πραγματοποιήθηκε χθες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών  κος Σόιμπλε, σχολιάζοντας την απόφαση η Ελλάδα να προχωρήσει σε εφάπαξ κοινωνικών παροχών είπε ότι η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει αν τα κράτη μέλη δεν ακολουθούν τους κανόνες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.