ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις αλλά και οι διαφωνίες με τους Θεσμούς

12:27 - 23 Δεκ 2016 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αγορά έκλεισε 1,1% χαμηλότερα χθες, περιορίζοντας τα εβδομαδιαία κέρδη στο 2,9%. Οι τράπεζες δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, κλείνοντας 3,8% χαμηλότερα. Η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε υποτονική, φτάνοντας τα €42,3 εκατ. εκ των οποίων, πάνω από το 70% σχετίζονται με τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, τα Jumbo και τις τέσσερις συστηματικές τράπεζες.

 

Η Τράπεζα Πειραιώς (-4,3%) και η Alpha Bank (-4,2%) κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των τραπεζών ενώ η Motor Oil (-1,8%) και η ΔΕΗ (-1,4%) σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες εκτός τραπεζών. Η αγορά αναμένεται να εδραιωθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα σήμερα, με τους όγκους συναλλαγών να παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Οικονομία

Τα θεσμικά όργανα ζητούν από την Ελλάδα να δεσμευτεί σε ένα πρωτογενές  πλεόνασμα της τάξης του 0,75% του ΑΕΠ, έναντι 0,5% του ΑΕΠ που περιλαμβάνεται στη συμφωνία με τον ΕSM. Η ομάδα του EWG θα αποφασίσει στις 12 Ιανουαρίου για την αποδέσμευση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

 

Συγκεκριμένα σε επιστολή, στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, έχει ζητηθεί από την Ελλάδα να τηρήσει το πλεόνασμα 0,75% του στόχου του ΑΕΠ, ακόμα και μετά από τη διανομή των εφάπαξ παροχών στους  χαμηλοσυνταξιούχους. Αν δεν γίνει αυτό, ζητούν πρόσθετα μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι θα επιτευχθεί ο στόχος.  Η απάντηση από τον Υπουργό Οικονομικών αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες, ενώ οι αποφάσεις σχετικά με την αποδέσμευση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να ληφθούν από το την ομάδα του EWG που θα λάβει χώρα στις 12 Ιανουαρίου.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ συνεχίζουν να διαφωνούν σχετικά με την ανάγκη για περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους και το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί μακροπρόθεσμα στο πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς πρόσθετα μέτρα.

 

Το ΔΝΤ μέσω των εκπροσώπων του Obstfeld και Thomsen πιέζει για περαιτέρω μέτρα, όπως το χαμηλότερο αφορολόγητο όριο και περικοπές στις συντάξεις που θα εξασφαλίσουν μακροχρόνιο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ επίσης συνεχίζουν να επιμένουν στην αναδιάρθρωση του χρέους. Από την άλλη πλευρά, η ΕΚ μέσω του κου Moscovici, πιστεύει ότι οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν χωρίς την ανάγκη για περαιτέρω μετρα και δεν υπάρχει ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους στη παρούσα φάση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.