ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επανέρχεται η ισορροπία στις σχέσεις Ελλάδας - πιστωτών

12:12 - 28 Δεκ 2016 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αγορά ενισχύθηκε κατά 0,94% χθες, με υψηλό όγκο συναλλαγών. Η Εθνική Τράπεζα ενισχύθηκε (+3,86%), η Eurobank (+3,44%) και η Τράπεζα Πειραιώς (+3.08%). Τα Jumbo υποχώρησαν (-0,40%), o OTE (-0,57%) και ο ΟΠΑΠ (-1,34%). Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά €4,2εκατ. στα €26εκατ. με την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα στον ΟΠΑΠ (€5,5εκατ.), στην Τράπεζα Πειραιώς (€3,9 εκατ.) και στην Εθνική Τράπεζα (€3,7εκατ). Αναμένεται μια ήρεμη συνεδρίαση, με χαμηλούς όγκους συναλλαγών.

Πολιτικά νέα

Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, δημοσίευσε την επιστολή του, που αποκρίνεται στην προκαταρκτική έκθεση των θεσμικών οργάνων για τα μέτρα σχετικά με τις συντάξεις και το ΦΠΑ, που νομοθετήθηκαν πρόσφατα, καθώς και τις απόψεις που εκφράστηκαν στο  EWG στις 20 Δεκεμβρίου.

Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών κος Τσακαλώτος, διευκρινίζει στην επιστολή ότι τα μέτρα είναι μια εφάπαξ πληρωμή που δεν προορίζεται να έχει μόνιμο χαρακτηρα, ενώ η προσωρινή αναστολή του ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου προορίζεται μόνο για το 2017 και χρηματοδοτείται πλήρως από τον προυπολογισμό του 2017. Στην επιστολή  διευκρινίζει επίσης  ότι η Ελλάδα παραμένει  πλήρως δεσμευμένη να ακολουθήσει τη συμφωνηθείσα δημοσιονομική πορεία που είναι βασισμένη στους αρχικούς στόχους πλεονάσματος της τάξης του 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, το 2017 και το 2018 αντίστοιχα.

Επιπλέον σύμφωνα με την επιστολή, η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει το δημοσιονομικό μηχανισμό στήριξης (κόφτης), που θεσπίζεται στα πλαίσια της 1ης αναθεώρησης, σε περίπτωση που οι συμφωνηθέντες στόχοι δεν εκπληρώνονται. Ειδικότερα, στην περίπτωση που ο προυπολογισμός του 2016 δεν ανταποκρίνεται στο συμφωνημένο στόχο, οι ελληνικές Αρχές δεσμεύονται να αναλάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στον τομέα των συνταξιοδοτικών δαπανών για να καλυφθεί η διαφορά του αποτελέσματος και του δημοσιονομικου στόχου για το 2016.

Επιπλέον ο κος Τσακαλώτος αναγνωρίζει ότι τα μέτρα με τις δημοσιονομικές επιπτώσεις θα πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν με τα θεσμικά όργανα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του ΜοU. Ειδικότερα σε περίπτωση μόνιμης δημοσιονομικής υπεραπόδοσης έναντι των στόχων του προγράμματος οι ελληνικές Αρχές θα συμφωνήσουν με τα θεσμικά όργανα, στο πλαίσιο των αναθεωρήσεων για την αξιοποίηση του πλεονάσματος.

Τέλος, σύμφωνα  με την επιστολή, η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που υπόκεινται σε δεσμεύσεις του MoU . Σε αντίθετη περίπτωση  θα χρησιμοποιήσουν την  υπεραπόδοση για τη δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.