ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

''Σκούρα'' τα πράγματα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο

13:32 - 29 Δεκ 2016 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Μπορεί στην Αθήνα να χιόνισε, ωστόσο η αγορά εξακολουθεί να μη «βλέπει» άσπρη μέρα, ήτοι θετικό κλείσιμο έτους, με τον Γενικό Δείκτη να «παλεύει» για το πρόσημο μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση του 2016.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κάτω από τις 635 μονάδες αυτήν την ώρα, με τις μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις να καταγράφονται κυρίως στα «μικρομεσσαία» χαρτιά, αλλά και σε ορισμένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που υπεραπόδωσαν τις τελευταίες μέρες, με τους επενδυτές να προχωρούν στις τελευταίες αναπροσαρμογές – πινελιές – πριν κλείσει το έτος. Τους όποιους επενδυτές δηλαδή… καθώς η συναλλακτικότητα βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, κυρίως λόγω εορτών, αλλά και εν αναμονή νέων εξελίξεων από το μέτωπο της αξιολόγησης. 

Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, πηγές της Ευρωζώνης ανέφεραν χθες ότι αξιολογήθηκε θετικά η επιστολή του κου Τσακαλώτου από τον επικεφαλή του Eurogroup, κο Dijssebloem  και τον επικεφαλής του ESM κο Regling. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το επόμενο βήμα το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα, είναι η συνεδρίαση του  EFSF και ESM, τον Ιανουάριο προκειμένου να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. 

Ο Υπουργός Επικρατείας κος Φλαμπουράρης δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει και πάλι το επόμενο έτος να χορηγήσει εφάπαξ πληρωμή σε συνταξιουχους με χαμηλό εισόδημα, αν υπάρχει πλεόνασμα.

Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,25% στις 634,17 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,12% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.708μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,28% στις 818 μονάδες. Κατά 0,61% υποχωρεί ο Mid CapΝα σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης απέχει πλέον πάνω από 25 μονάδες από την επίτευξη υψηλού έτους, ενώ παράλληλα "παίζεται" και το πρόσημο του σε ετήσια βάση. Αν δε κλείσει θετικά, θα είναι η τρίτη συνεχόμενη πτωτική χρονιά.

Στα ταμπλό, κάποιες φιλότιμες προσπάθειες στήριξης καταγράφονται στις τραπεζικές μετοχές, με την Alpha Bank να «οδηγεί» με +1,65%, ενώ σημάδια ανάκαμψης παρατηρούνται και στην Attica Bank μετά τη «βουτιά» 25% των τελευταίων ημερών. Κινητικότητα και στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία υποχωρεί ωστόσο αυτήν την ώρα, στον απόηχο της ανακοίνωσης πως εισέρχονται στην τελική ευθεία οι διαδικασίες για την είσοδο του Μιχάλη Σάλλα και πιθανώς άλλων μελών της οικογένειάς του στο μετοχικό κεφάλαιο της Παγκρήτιας Τράπεζας με τη μορφή του στρατηγικού επενδυτή. Από blue chips ξεχωρίζουν ΟΠΑΠ και Folli-Follie με άνοδο της τάξεως του 1-1,20%. 

Ακολουθούν οι μετοχές των Μυτιληναίου και Εθνικής, οι οποίες όμως σημειώνουν ήπια κέρδη. Στον αντίποδα, ΕΧΑΕ, Σαράντης και ΔΕΗ σημειώνουν απώλειες 1,68%, 1,86% και 1,03% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Eurobank, ΟΛΠΟΤΕ και ΕΕΕ. Χωρίς μεταβολή κινούνται 10 μετοχές του FTSE 25. 

Στα νέα του Χρηματιστηρίου, η ΕΧΑΕ ανακοίνωσε τρεις προτεραιότητες για το 2017.

Α) Δημιουργία τριών νέων κατηγοριών μετοχών με βάση την εμπορική δραστηριότητα.

Β) Συνεργασία με ΛΑΓΗΕ προκειμένου να λειτουργήσει η αγορά ενέργειας και ρύπων.

Γ) Την αλλαγή του νομικού πλαισίου της αγοράς για τα διαπραγματευσιμα αμοιβαία κεφάλαια.

Πηγή: reporter.gr

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.