ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελλάδα: Προσπάθεια αποφυγής ρήξης με το ΔΝΤ

11:40 - 17 Ιαν 2017 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αγορά υποχώρησε κατά 1,04% χθες, με χαμηλό όγκο συναλλαγών. Τα Jumbo (+3,84%), EΛΠΕ( +0,92%) και Ελλάκτωρ (+0,87%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απόδοση, ενώ η Eurobank(-2,68%), η Τράπεζα Πειραιώς (-4,25%) και η Εθνική Τράπεζα(-4,35%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απώλεια. O κύκλος εργασιών μειώθηκε στα €14,1 εκατομ. από €24,5 με την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα στην Alpha Bank (€5,5 εκατομ), στην Εθνική Τράπεζα(€3,1 εκατομ.) και στην Τράπεζα Πειραιώς( €3 εκατομ).

Αναμένεται αστάθεια, καθώς  στις  διεθνείς αγορές  υπάρχει ένας κλονισμός ενόψει των δηλώσεων για το Brexit.

Πολιτικά νέα

Ο επικεφαλής του  ΕΜΣ είπε ότι δεν υπάρχει  “σχέδιο Β” για την Ελλάδα, εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα. Το τελευταίο  θα μπορούσε επίσης να είναι μια ριζική αλλαγή στο πρόγραμμα κάτι το οποίο θα χρειαστεί την έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ο κος  Regling, δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης  του  ότι τα μέτρα έχουν “παγώσει” και ο ΕΜΣ θα αρχίσει την εφαρμογή τους εντός του Ιανουαρίου.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών δήλωσε χθες ότι το ελληνικό πρόγραμμα συμφωνήθηκε μόνο στη προσδοκία  ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει  και ότι αν τελικά δε συμμετάσχει τότε το το τρέχον πρόγραμμα είναι άνευ αντικειμένου.

 

Ο κος Σόιμπλε τόνισε επίσης ότι ‘’ αν το ελληνικό πρόγραμμα καταστεί άνευ αντικειμένου , τότε θα πρέπει να καταλήξουμε σε κάποιο νέο, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα το συνιστούσα στην ελληνική κυβέρνηση. Η γερμανική βουλή θα πρέπει τώρα να συζητήσει και να συμφωνήσει σχετικά με το εάν η όχι εγκρίνει τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος΄΄.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει πρόταση την οποία ελπίζει να παρουσιάσει στις 26 Ιανουαρίου στο Eurogroup με την ελπίδα να ξεκινήσουν πάλι οι συζητήσεις για το πρόγραμμα διάσωσης. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η πρόταση προβλέπει την επέκταση του μηχανισμού αυτόματης περικοπής των δαπανών μέχρι το 2010, την μείωση του φορολογικού ορίου και την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ.

Εξελίξεις περί ιδιωτικοποιήσεων

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Ελεγκτικό συνέδριο ενέκρινε χθες την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο Ferrovie dello Stato της Ιταλίας, καθώς όλοι οι όροι σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ έχουν ικανοποιηθεί. Υπενθυμίζεται  ότι τον Ιούλιο του 2016 το ΤΑΙΠΕΔ αποδέχθηκε την προσφορά €45 εκατομ. της  ιταλικής εταιρείας σιδηροδρόμων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.