ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας : Χωρίς νέα μέτρα θα κλείσει η αξιολόγηση

12:04 - 19 Ιαν 2017 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αγορά ενισχύθηκε οριακά κατά  0,15% χθες, με αμετάβλητο τον όγκο συναλλαγών. Τα Jumbo (+2,66), o OTE ( +2,19%) και η Μέτκα ( +1,43%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απόδοση, ενώ ο όμιλος Folli-follie (-1,24%), η ΔΕΗ ( -1,37%) και η Alpha Bank ( -1,61%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απώλεια.

Ο κύκλος εργασιών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στα €27 εκατομ. με την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα στον ΟΤΕ (€4,4 εκατομ) , στην Alpha Bank (€4,1 εκατομ) και στην Εθνική Τράπεζα(€3,3 εκατομ).

Αναμένεται μια ανιαρή συνεδρίαση σήμερα , καθώς οι επενδυτές παραμένουν στο περιθώριο.

Πολιτικά νέα

Στις 26 Ιανουαρίου η συνεδρίαση του Eurogroup (15:00 στις Βρυξέλλες) θα συζητήσει για την Ελλάδα.

Οι υπουργοί θα προβούν σε απολογισμό της προόδου όσον αφορά τη 2η αναθεώρηση του προγράμματος και την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ανακούφιση του χρέους, η οποία εγκρίθηκε  κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ημερήσιας διάταξης, το Eurogroup θα συζητήσει την πρόοδο που έχει γίνει μέχρι σήμερα στη συνεχόμενη 2η αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, με βάση τις ενημερώσεις από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που συμμετέχουν στην αξιολόγηση.

 

Οι υπουργοί θα εξετάσουν επίσης την εφαρμογή βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη μείωση χρέους, κάτι το οποίο ενέκρινε το Eurogroup  κατά τη συνεδρίαση του στις 5 Δεκεμβρίου του 2016.

Ο Έλληνας  πρωθυπουργός κος Τσίπρας είπε χθες σε ομιλία του στη Βουλή, ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς νέα μέτρα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ως τεχνικού συμβούλου, καθώς και την επέκταση του μηχανισμού αυτόματης περικοπής των δαπανών μετά το 2018 σε μια προσπάθεια να σπάσει  το αδιέξοδο στις διαπραγματευσεις κατά τη διάρκεια του Eurogroup, ώστε να αποφευχθούν πιθανές καθυστερήσεις  που προκαλούνται λόγω εκλογών από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Γερμανός εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε χθες τα δημοσιεύματα ότι το Βερολίνο εξετάζει τρόπους για να συνεχίσει την οικονομική της βοήθειά προς την Ελλάδα, χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ. Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε λέγοντας “Εμείς ακόμα περιμένουμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Για εμάς αυτή η συμμετοχή είναι αναγκαία”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια γερμανική εφημερίδα ανέφερε ότι αν και το Βερολίνο θέλει το ΔΝΤ να παραμείνει  για το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο εξακολουθεί να έχει αντιρρήσεις τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση χρέους.

 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ένα τροποποιημένο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα θα πρέπει να πάει σε ψηφοφορία στην Bundestag πριν από τις γερμανικές εκλογές, που πρόκειται να γίνουν τον Σεπτέμβριο, ενώ ο ΕΜΣ θεωρήθηκε ως ο κατάλληλος φορέας για την εποπτεία της τροποποιημένης διάσωσης για την Ελλάδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.