ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το σχέδιο του ESM παραμένει το πλέον αξιόπιστο

12:24 - 20 Ιαν 2017 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αγορά υποχώρησε οριακά κατά 0.15% χθες, με αμετάβλητο τον όγκο συναλλαγών. Ο Τιτάν (+2,07%), η  Aegean Airlines (+1,55%)  και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,29%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απόδοση, ενώ ο όμιλος  Folli-Follie (-1,80%), η Βιοχάλκο (-2,14%) και η Eurobank (-2,94%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απώλεια.

Ο κύκλος εργασιών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στα €27 εκατομ. με την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα στον ΟΤΕ ( €4,3 εκατομ), στην Εθνική Τράπεζα (€3,8 εκατομ) και στην Alpha Bank (€3,1 εκατομ).

Αναμένεται αβεβαιότητα  για τη 2η αναθεώρηση κάτι που θα οδηγήσει την αγορά χαμηλότερα.

Πολιτικά νέα

Ο Γερμανός Υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει ένα νέο ελληνικό  πρόγραμμα διάσωσης αν το ΔΝΤ αρνηθεί να ενταχθεί στην τρέχουσα συμφωνία.

 

Μιλώντας στο Bloomberg  ο κος  Σόιμπλε τόνισε  ότι αν το ΔΝΤ αρνηθεί να ενταχθεί στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, θα είναι ένα σημάδι ότι οι Έλληνες  δεν έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους και το πρόγραμμα θα τερματιστεί  διότι η κατεξοχήν βάση θα έχει καταστραφεί. Σε αυτή την περίπτωση η Γερμανία δεν θα ασκήσει πιέσεις για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Επιπλέον είπε ότι αν το ΔΝΤ αποσυρθεί  τότε η γερμανική Bundestag  θα υπέθετε ότι το το πρόγραμμα που είχε εγκριθεί τον Ιούλιο του 2015 δεν θα ισχύει πλέον και  ένα νέο πρόγραμμα θα έπρεπε να συμφωνηθεί κάτι το οποίο θα ήταν απίθανο να γίνει δεδομένου ότι οι  νομοθέτες θα ισχυρίζονταν ότι εφόσον οι ελληνικές αρχές δεν είναι σε θέση  με όλη την ευελιξία που χορηγείται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να τηρήσουν αυτό που έχουν συμφωνήσει, η προϋπόθεση για ένα νέο πρόγραμμα δεν θα είναι εφικτή.

Σε άλλα νέα σύμφωνα με τα δημοσιεύματα Tύπου, αξιψματούχος της Ευρωζώνης  δήλωσε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απολύτως αναγκαία για την ολοκλήρωση της 2ης αναθεώρησης.

Επιπλέον η υπόθεση εργασίας στις Βρυξέλλες είναι ότι το ΔΝΤ και τα ευρωπαϊκά όργανα θα βρουν ένα κοινό έδαφος με τα θεσμικά όργανα αμέσως μετά την επιστροφή τους από την Αθήνα και την ολοκλήρωση της επανεξέτασης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ πριν από το επόμενο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου εν όψει των εκλογών στην Ολλανδία.

Ο ΕΜΣ θα έχει συνάντηση τη Δευτέρα στις 23 Ιανουαρίου, προκειμένου να εξετάσει τους κανόνες που ισχύουν για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα χρέους για την Ελλάδα.

Θα εξετάσει πρώτα όλους τους κανόνες που εφαρμόζονται στα βραχυπρόθεσμα μέτρα χρέους , συμπεριλαμβανομένης της τιμολόγησης και της χρηματοδότησης τους διασφαλίζοντας ότι οι δαπάνες σχετικά με τα μέτρα για την Ελλάδα δεν επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει για κάθε ένα από τα ακόλουθα, μέτρα.

1)      Ανταλλαγές ομολόγων

Νέα ομόλογα σταθερού επιτοκίου θα εκδοθούν και τα μετρητά θα αυξηθούν για να αντικαταστήσουν τα ομόλογα που είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την ανακεφαλαιοποιήση των ελληνικών τραπεζών.

 

2)Συμφωνία ανταλλαγής επιτοκίων

 

Ο ΕΜΣ θα εισέλθει σε συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίων για να σταθεροποιήσει το κόστος της χρηματοδότησης  για την Ελλάδα και τη μείωση κινδύνου ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον

3)Συμφωνία χρηματοδότησης.

 

Ο  ΕΜΣ θα χρηματοδοτήσει τις μελλοντικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα , με στόχο να σταθεροποιήσει το κόστος  των επιτοκίων της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.