ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα

11:51 - 23 Ιαν 2017 | Χρηματιστήριο Αθηνών

 

Η αγορά υποχώρησε κατά 0,52% την Παρασκευή, με υψηλό τον όγκο συναλλαγών. Η Motor Oil (+1,87%), o Τιτάν (+1,35%) και ο Μυτιληναίος (+0,80%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απόδοση, ενώ η ΕΥΔΑΠ ( -1,32%), η Τράπεζα Πειραιώς (-1,52%) και τα Jumbo (-6,74%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απώλεια.

Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά €11 εκατομ. στα €38,1 εκατομ. με την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα στην Alpha Bank (€ 3,6 εκατομ),στην Εθνική Τράπεζα (€3,5 εκατομ) και στον ΟΤΕ (€3,3 εκατομ). Με τη 2η αναθεώρηση σε εκκρεμότητα, αναμένεται ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί χαμηλότερα.

Πολιτικά νέα

Οι ελληνικές Αρχές σχεδιάζουν να στείλουν στις επόμενες δύο ημέρες πρόταση στα θεσμικά όργανα, η οποία θα περιλαμβάνει το λεγόμενο “αυξημένο μηχανισμό εγγύησης”. Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να περάσει τώρα νομοθεσία  για τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ το 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες λαμβάνοντας υπόψιν τη δέσμευση της Ελλάδας στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου 2016 να συμφωνήσει με τους Θεσμούς σε ένα δημοσιονομικό μηχανισμό και σε διαρθρωτικά μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, η Ελληνική κυβέρνηση θα στείλει την πρότασή της στους θεσμούς από αυτή την Τετάρτη.


Σύμφωνα με πληροφορίες ο μηχανισμός αυξημένης εγγύησης θα περιλαμβάνει την επέκταση μηχανισμού αυτόματης περικοπής των δαπανών μετά το 2018.

Θα περιλαμβάνει μέτρα όπως το αφορολόγητο όριο και τις κύριες συντάξεις καθώς και αυξήσεις των συντελεστών  ΦΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο μηχανισμός αυξημένης εγγύησης θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή.

Ο Έλληνας Υπουργός οικονομικών κος Τσακαλώτος δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να περάσει νομοθεσία για τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ το 2019.


Ωστόσο η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάποια μέτρα τα οποία κατα τη γνώμη των δανειστών μπορεί να χρειαστούν ενδεχομένως μετά το τέλος του προγράμματος. Ωστόσο ο ίδιος πιστεύει ότι τα μέτρα αυτά είναι εξαιρετικά απίθανο να απαιτηθούν

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι  ο Γερμανός Υπουργός οικονομικών και μέλη του ΔΝΤ συναντήθηκαν την περασμένη Πέμπτη στο Νταβός. Η κα Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει πλήρως δεσμευμένο στις ελληνικές συζητήσεις και έχει ως στόχο να έρθει σύντομα σε συμφωνία  με την Ελλάδα.


Σε ένα παρόμοιο ύφος εκπρόσωπος του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, επιβεβαίωσε επίσης ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ είχε διαβεβαιώσει τον κο Σόιμπλε , ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και θα συνεχίσει να εργάζεται για μια γρήγορη συμφωνία .

Το ΕΜΣ θα έχει συνάντηση σήμερα προκειμένου να εξεταστούν οι κανόνες που ισχύουν για τα μέτρα βραχυπρόθεσμου χρέους για την Ελλάδα.


Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει πρώτα τους κανόνες που εφαρμόζονται σε όλα τα μέτρα χρέους του ESM συμπεριλαμβανομένης της τιμολόγησης και της χρηματοδότησης τους διασφαλίζοντας ότι οι δαπάνες σχετικά με τα μέτρα για την Ελλάδα και για τα άλλα μέλη του ΕΜΣ δεν θα επιβαρύνουν επιπλέον το κόστος.



Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.