ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Έτοιμη για παραχωρήσεις η Ελλάδα

11:39 - 26 Ιαν 2017 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αγορά ενισχύθηκε κατά 1,96% χθες με υψηλό τον όγκο συναλλαγών. Η Τράπεζα Πειραιώς (+9,50%), η Εθνική Τράπεζα (+7,88%) και η Eurobank (+6,51%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απόδοση, ενώ η Ελλάκτωρ (-0,85%), τα Jumbo (-1,42%) και η Motor oil (-1,56%)ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απώλεια.

Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά €31 εκατομ στα 76.3 εκατομ, με υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα, στην Alpha Bank (€15,1 εκατομ), στην Εθνική Τράπεζα (€13,9εκατομ) και στην Τράπεζα Πειραιώς(€10,4 εκατομ). Aν και δεν αναμένονται πολλά από το σημερινό Eurogroup, ο Γενικός Δείκτης αναμένεται να κινηθεί  υψηλότερα με ώθηση από τις διεθνείς αγορές.

Πολιτικά νέα

Το Eurogroup θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 15:00 μ.μ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το σχέδιο ημερήσιας διάταξης οι υπουργοί της Ελλάδας θα προβούν σε απολογισμό όσον αφορά τη 2ης αξιολόγηση και την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ανακούφιση του χρέους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις της κυβέρνησης για όλα τα εκκρεμή ζητήματα (δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις εντός της περιόδου του προγράμματος, τη δημοσιονομική πορεία μετά το πρόγραμμα, καθώς και τα μέτρα μεσοπρόθεσμου χρέους) και φέρεται πρόθυμος να κάνει παραχωρήσεις ώστε να κλείσει με επιτυχία η δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα θα προτείνει την επέκταση ενός αυτόματου μηχανισμού περικοπής δαπανών για μετά το 2018, ελπίζοντας να λάβει σε αντάλλαγμα τα μέτρα για το μεσοπρόθεσμο χρέος  και θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει στο QE και την Ελλάδα, ώστε να έρθει πιο κοντά στις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

 

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα το καλύτερο που μπορεί να αναμένει η Ελλάδα από την σημερινή συνεδρίαση είναι η επιστροφή των θεσμικών οργάνων στην Αθήνα ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματευσεις για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.

Μέλη της ΕΕ λένε ότι η 2η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 20 Φεβρουαρίου, με το ΔΝΤ  να συμμετέχει στο πρόγραμμα.

 

Σύμφωνα με μέλη της Ευρωζώνης, θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία  κατά τη επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου σχετικά με τις εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, την αγορά εργασίας  και τον τομέα της ενέργειας.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσιεύματα κάποιο μέλος στις Βρυξέλλες είπε ότι η Ελληνική αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί  μόνο αν το ΔΝΤ παραμείνει στο πρόγραμμα  καθώς και ότι η σημερινή συμμετοχή του Thomsen στο σημερινό Eurogroup θα είναι μεγάλης σημασίας.

 

Επιπλέον ο ίδιος θεωρεί την πρόσφατη επιστολή του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών που θα παρουσιάσει σήμερα συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα εκκρεμή θέματα  ως ένα θετικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

o   Στο Eurogroup, ο κος Dijssebloem είπε ότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για τη επίτευξη των στόχων και ότι τα  μέτρα ελάφρυνσης χρέους  έχουν μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις.

o   Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, δήλωσε χθες ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της πρέπει να επιδείξουν ευελιξία προκειμένου να ολοκληρωθεί γρήγορα η 2η αξιολόγηση. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει πολιτικά βιώσιμες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα διασφαλίζουν κοινωνική συνοχή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.