ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελλάδα: Σκληρές διαπραγματεύσεις και κραχ στο χρηματιστήριo

11:47 - 31 Ιαν 2017 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αγορά υποχώρησε κατά 3,53% χθες, με υψηλό όγκο συναλλαγών. Η Grivalia (-0,50%), η Βιοχάλκο(-0,71%) και η Coca-Cola (-0,85%) ήταν οι μετοχές με τις μικρότερες απώλειες ενώ η ΔΕΗ (-6,37%), η Τράπεζα Πειραιώς (-8,16%) και η Eurobank ( -9,25%) ήταν οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλεια.

Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά €8 εκατομ. στα €63,4 εκατομ. με την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα στην Εθνική Τράπεζα (€10,6 εκατομ), στην Alpha Bank (€8,8 εκατομ) και στην Eurobank(€7,3 εκατομ).Αναμένεται νευρικότητα στις αγορές, καθώς οι διαπραγματεύσεις παραμένουν σε αδιέξοδο.

Πολιτικά νέα

Σύμφωνα με το Bloomberg, επικαλούμενο ένα ενημερωτικό έγγραφο που συντάχθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρώσει τα 2/3 των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.

 

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει το άλλο 1/3 στις επόμενες 10 μέρες, ενώ το υπόλοιπο  1/3 θα εφαρμοστεί σε 10 μέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστωτές είπαν για την Ελλάδα ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν ήταν επαρκείς. Το κείμενο που παρουσίασε η ελληνική πλευρά στους Θεσμούς, την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει επίσης μια δέσμευση για 3% του ΑΕΠ πρωτογενούς πλεονάσματος για 5 χρόνια, για μετά από το 2018, μία πτώση στα 2,5% για τα επόμενα 5 χρόνια και ο συγκεκριμένος στόχος καθορίζεται σε 2,3% του ΑΕΠ  μέχρι το 2029.

Ο επικεφαλής του ESM κος Regling, είπε ότι οποιαδήποτε εκταμίευση προς την Ελλάδα θα λάβει χώρα μόνο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το οποίο δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι μέσω χρηματοδότησης,

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κος Regling, είπε ότι η τεχνογνωσία του Ταμείου είναι απαραίτητη ενώ δεν πρέπει να συμμετέχουν ως δανειστές στο πρόγραμμα.

Επιπλέον είπε ότι οποιαδήποτε εκταμίευση προς την Ελλάδα, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο όταν το ΔΝΤ  αποφασίσει να είναι μέρος του προγράμματος διότι τα κράτη μέλη του ΕΜΣ  έτσι έχουν αποφασίσει.

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης , απέρριψε χθες εικασίες  ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει μα περάσει έναν νέο κύκλο μέτρων λιτότητας που απαιτούνται από τους θεσμούς.

Ένας Γερμανός εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χθες  ότι  η Γερμανία πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά στο πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα και είναι πολύ νωρίς να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε  άλλες ρυθμίσεις σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποσυρθεί.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.