ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελλάδα: Εν αναμονή της λίστας με τα μέτρα των πιστωτών

11:27 - 01 Φεβ 2017 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αγορά υποχώρησε κατά 0,38% χθες, με χαμηλό τον όγκο συναλλαγών. Ο Μυτιληναίος (+5,40%), η ΜΕΤΚΑ (+4,70%) και η ΔΕΗ (+3,60%)  ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απόδοση ενώ η ΓΕΤΚΕΡΝΑ (-2,59%), τα Jumbo(-2,84%) και ο Τιτάν ( -4,06%) ήταν οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες.

 

Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά €13,2 εκατομ. στα €50,2 εκατομ. με την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα στην Alpha Bank (€10,3 εκατομ), στην Εθνική Τράπεζα( €10,2 εκατομ) και στον ΟΤΕ (€4,7εκατομ). Αναμένεται η αγορά να κινηθεί πλάγια περιμένοντας τις εξελίξεις από την 2η αξιολόγηση.

Πολιτικά νέα

Σύμφωνα με κάποια μέλη της Ευρώπης, οι Θεσμοί ετοιμάζουν επιστολή ζητώντας  από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει ειδικά μέτρα προκειμένου να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πρόταση των πιστωτών θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει προκειμένου οι αρχηγοί της αποστολής να επιστρέψουν στην Αθήνα και να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για την 2η αξιολόγηση.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου, πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για 5 χρόνια μετά το 2018, τις προδιαγραφές για περικοπές συντάξεων, την πλήρη ρύθμιση της εργασίας (ομαδικές απολύσεις κλπ) καθώς και την περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων χρέους.

Το ΕΜΣ σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Ο κος Regling, κατέστησε πολύ σαφές ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συμβάλλει πλήρως στην Ελλάδα, και οικονομικά.

o   Ως απάντηση σε ένα δημοσίευμα του Bloomberg, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να παραδέχεται ότι έχει ολοκληρώσει  το 33-35% των μέτρων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης. Ένα άλλο 40%  βρίσκεται στη διαδικασία της υλοποίησης.

 

Ενημέρωση για τις ιδιωτικοποιήσεις

 

o   Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να ορίσει την προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 67% του μεριδίου στην ΟΛΘ στις 24 Μαρτίου.


Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.