ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο : εν αναμονή της σημερινής συνεδρίασης ΔΝΤ

11:20 - 06 Φεβ 2017 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αγορά ενισχύθηκε  κατά 0,94% την Παρασκευή με χαμηλό τον όγκο συναλλαγών. Τα Jumbo (+4,52%), η Τράπεζα Πειραιώς (+3,33%) και ο όμιλος Folli-Follie ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απόδοση ενώ η ΕΥΔΑΠ (-1,91%), η Βιοχάλκο (-1,99%) και η ΔΕΗ (2,23%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απώλεια.

Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά €20,7 εκατομ στα €26,5 εκατομ. με την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα στην Alpha Bank (€5,5 εκατομ), στην Εθνική Τράπεζα( €4,9 εκατομ)και στην Τράπεζα Πειραιώς (€2,6 εκατομ). Αναμένεται η αγορά να κινηθεί πλάγια στη σημερινή συνεδρίαση καθώς σήμερα το απόγευμα αναμένεται και η συνάντηση  του ΔΝΤ .

Πολιτικά Νέα

Σήμερα η συνάντηση του ΔΝΤ  για να συζητήσει για το άρθρο IV  για την Ελλάδα, καθώς και για την ανάλυση βιωσιμότητας  του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις εκθέσεις καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες  θα μπορούσε να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα  αλλά η τελική απόφαση για το αν τελικά θα συμμετάσχει το ΔΝΤ θα ληφθεί σήμερα το απόγευμα.

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 2016 αναφέρει  ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4%.

Για το 2017 το ΔΝΤ βλέπει αύξηση 2,7% υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει όλες τις προϋποθέσεις  του προγράμματος  και ότι οι επιστροφές των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ιδιωτικό τομέα θα επιταχυνθούν.

Στο δημοσιονομικό τομέα, το ΔΝΤ αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το 2016 ενώ για το 2017 το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τον έκτακτο δημοσιονομικό μηχανισμό διότι δεν θα είναι σε θέση να φτάσει το 1,75% του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.

 

Συγκεκριμένα η έκθεση του ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2017 το πρωτογενές πλεόνασμα  θα είναι 1% με τον μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών να τίθεται σε πιθανή εφαρμογή το 2018,  δεδομένου ότι η εκτίμηση είναι ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% πολύ πιο κάτω  από το στόχο για 3,5%.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης  με την Γερμανίδα Καγκελάριο κα Μέρκελ , την περασμένη Παρασκευή στη Μάλτα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία ανάληψης πρωτοβουλιών ώστε να ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση του προγράμματος τον Φεβρουάριο.

 

Επιπλέον η κα Μέρκελ ενημέρωσε τον κο Τσίπρα σχετικά με τις επαφές της με την τουρκική ηγεσία όσο αφορά την ειρήνη και την σταθερότητα στη περιοχή, το θέμα των προσφύγων καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας.

Επιπλέον εκπρόσωπος της Γερμανίας είπε την Παρασκευή ότι η Γερμανική κυβέρνηση παραμένει ενωμένη όσο αφορά την ανάγκη σταθεροποιησης της ελληνικής οικονομίας  και του στόχου για τη δυετρερη αξιολόγηση

Σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού ανήλθαν στα €3,96 δις υπερβαίνοντας το στόχο κατά 5,5%  ενώ οι επιστροφές φόρων ήταν επίσης πάνω από το στόχο


Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.