ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο ρυθμό των διαπραγματεύσεων κινείται το ΧΑΑ

11:36 - 16 Φεβ 2017 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αγορά υποχώρησε κατά 1,11% χθες, με χαμηλό όγκο συναλλαγών. Ο Τιτάν (+1,07%) ,η Motor Oil( +0,86%) και η Grivalia (+0,75%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απόδοση, ενώ η Εθνική Τράπεζα (-3,91%), η Eurobank (-4,56%) και η Τράπεζα Πειραιώς (-4,97%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απώλεια. Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά €6,6 εκατομ σε €36,4 εκατομ με την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα στην Alpha Bank (€7,3 εκατομ), στην Εθνική Τράπεζα (€6,4 εκατομ) και την Τράπεζα Πειραιώς (€3,5 εκατομ) . Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να παραμείνει εστιασμένη στο Eurogroup της Δευτέρας.

Πολιτικά νέα

Ο πρόεδρος  του Eurogroup κος Dijssebloem δήλωσε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ολλανδικό κοινοβούλιο ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει, αν το Ταμείο αποφασίσει να αποσυρθεί από το πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι το έργο του ως πρόεδρος  του Eurogroup είναι να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο επίτροπος της ΕΕ κος Moscovisi δήλωσε χθες κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα  ότι υπάρχει σύγκλιση σε ορισμένα σημεία τα οποία θα μπορούσαν να διευκολύνουν την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, προτρέποντας την ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει τις αντιπροτάσεις της από Δευτέρα.


Σε απάντηση στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά την συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ο κος Moscovisi επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι ένας σημαντικός εταίρος στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης λέγοντας ότι μια συμφωνία  που περιλαμβάνει το ΔΝΤ είναι απαραίτητη.


Επιπλέον είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει  τις αντιπροτάσεις της στο Eurogroup  της Δευτέρας , προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τα ζητήματα που εκκρεμούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα  μέτρα περιλαμβάνουν  μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 12% από 13% καθώς και περικοπές στο φόρο ακίνητης περιουσίας( ΕΝΦΙΑ).

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι το Ταμείο θα μπορούσε να αναθεωρήσει τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις του  για την Ελλάδα , αν τα στοιχεία του 2016 αποδειχθούν πολύ θετικά. Σε δήλωση του σε γερμανική εφημερίδα ο κος Τόμσεν τόνισε επίσης  ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν έχει πραγματοποιήσει τους στόχους και οι μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιούνται.

Η ΕΛΣΤΑΤ τόνισε ότι κάποιο μέλος από το ΔΝΤ ζήτησε να συμμετάσχει ως παρατηρητής σε επίσκεψη της Eurostat η οποία πραγματοποιήθηκε  στις 31 Ιανουαρίου 2017 και 1 Φεβρουαρίου 2017.

Σύμφωνα με δηλώσεις ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,2% τον Ιανουάριο για πρώτη φορά σε 47 μήνες.

Οι τομείς με τις πιο αξιοσημείωτες κινήσεις ήταν οι μεταφορές (+4,6%) και η κατοικία (+3,6%), ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πληθωρισμού παρέμεινε αρνητικός σε -0,7%.

 


Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.