ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκινούν και πάλι οι συζητήσεις για την αξιολόγηση

12:32 - 28 Φεβ 2017 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αγορά υποχώρησε κατά 0,64% στις 24 Φεβρουαρίου, με χαμηλό τον όγκο συναλλαγών. Η ΔΕΗ (+1,87), ο  Μυτιληναίος (+1,60%) και τα ΕΛΠΕ(+1,27%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απόδοση ενώ ο ΟΠΑΠ(-2%), η Τράπεζα Πειραιώς (-2,19%) και η Alpha Bank(-3,43%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απώλεια.

Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά €10,1 στα €25,6 εκατομ. με την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα στον ΟΠΑΠ (€4,6 εκατομ), στην AlphaBank (€3,6 εκατομ)και στη Eurobank (€2,2 εκατομ).

Η αγορά αναμένεται να επικεντρωθεί στη σημερινή έναρξη των διαπραγματευσεων για τη 2η αναθεώρηση.

Πολιτικά νέα

Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι εκπρόσωποι της αποστολής των θεσμικών οργάνων έχουν ήδη φτάσει στην Αθήνα και αναμένεται να επαναλάβουν τις συνομιλίες για τη 2η αξιολόγηση σήμερα (σύμφωνα με πληροφορίες η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει συζητήσεις σχετικά με τα θέματα για το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, θέματα στον κλάδο ενέργειας και το φορολογικό). Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα αναμένεται να μείνουν στην Αθήνα για περίπου μία βδομάδα.

Ο Έλληνας  Πρωθυπουργός, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ότι η συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου ήταν μία πολύ θετική εξέλιξη και αποτελεί σημαντική επιτυχία για τη διαπραγματευση.

Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την περασμένη Παρασκευή τα αποτελέσματα στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι κατά αρχήν η συμφωνία είναι ένα αποφασιστικό βήμα προς την ολοκλήρωση για τη δεύτερη αξιολόγηση.

 

“Πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό. Για πρώτη φορά αποφασίστηκε ότι έχουμε αφήσει πίσω μας την συνεχή λιτότητα και επαναπροσδιορίσαμε τις προτεραιότητες μας. Ήταν μια θεαματική επιτυχία από την διαπραγματευτική ομάδα”.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της τράπεζας την περασμένης Παρασκευή, ότι για την Ελλάδα η ενεργός συμμετοχή στην Ευρωζώνη είναι υψίστης σημασίας τόσο για οικονομικούς, κοινωνικούς αλλά και εθνικούς λόγους.

 

Επιπλέον αν οι εταίροι στην Ελλάδα οι θεσμοί και η Ελληνική κυβέρνηση, δείξουν ευελιξία  τότε πολύ σύντομα θα επιτευχθεί σημαντική πρόοδος. Ο κος Στουρνάρας  είπε επίσης  ότι η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 2,5% σε ετήσια βάση φέτος ενώ με βάση τα σημερινά δεδομένα το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας το 2016 αναμένεται να κυμανθεί στο 2,0% του ΑΕΠ ενώ ένας στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ θεωρείται φέτος εφικτός.

Η Fitch Ratings είπε ότι η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης αυξάνει τον κίνδυνο ότι η  σύντομη οικονομική ανάκαμψη θα υπονομευθεί από ένα χτύπημα στην εμπιστοσύνη ή από την ελληνική κυβέρνηση με τη δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών για τη διατήρηση της ρευστότητας.

 

Επιπλέον η συμμόρφωση της κυβέρνησης με τους όρους του ESM  είναι  ένας λόγος που η Fitch  πιστεύει ότι οι πιστωτές θα είναι έτοιμοι να προχωρήσουν και να εκταμιεύσουν τα κεφάλαια χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ένας άλλος λόγος είναι να αποφευχθεί μια ελληνική πολιτική κρίση. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να θεσπίσει πρόσθετα φορολογικά μέτρα γεγονός που αυξάνει το κίνδυνο για πρόωρες εκλογές.

Η Fitch έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω τις πραγματικές προβλέψεις αύξησης του ΑΕΠ σε 2,5% και 3% το 2017 και 2018, από 1,8% και 2,2% αντίστοιχα.

 

Η ζήτηση για επενδύσεις, η μείωση του ποσοστού ανεργίας και η εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών της κυβέρνησης πρόκειται να στηρίξουν την εγχώρια ζήτηση.

Σε δημοσιονομικά ζητήματα η Fitch εκτιμά ότι η Ελλάδα κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ το 2016. Οι Ευρωπαίοι πιστωτές εκτιμούν ότι το 2018 το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι €700 εκατ. (0,4% του ΑΕΠ).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.