ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγάλη η μείωση του ΑΕΠ

13:45 - 07 Μαρ 2017 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αγορά υποχώρησε κατά 0,96% χθες, με αμετάβλητο τον όγκο συναλλαγών. Η Ελλάκτωρ(+1,79%), η Motor Oil (+1,40%) και ο ΤΙΤΑΝ (+1,27%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απόδοση, ενώ η Alpha Bank (-3,45%), η Eurobank (-3,66%) και η Τράπεζα Πειραιώς (-4,35%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απώλεια.

Ο κύκλος εργασιών παρέμεινε ουσιαστικά σταθερός στα €29,6 εκατομ., με την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα στην Alpha Bank (€6,7 εκατομ), στην Εθνική Τράπεζα(€4,6 εκατομ) και στην Τράπεζα Πειραιώς (€3,3 εκατομ).

 

Αναμένετε να συνεχιστούν οι πιέσεις καθώς οι θεσμοί θα αποχωρήσουν σήμερα από την Αθήνα, χωρίς καμία πρόοδο στα εκκρεμή ζητήματα.

Πολιτικά νέα

Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι θεσμοί θα αποχωρήσουν σήμερα  το απόγευμα από την Αθήνα , μετά από μια τελευταία συνάντηση με τους Έλληνες εκπροσώπους, χωρίς να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την επιστροφή τους.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες,οι διαφορές σε όλα τα βασικά εκκρεμή ζητήματα (μεταρρυθμίσεις στα δημοσιονομικά και στην αγορά εργασίας) παραμένουν, ενώ σύμφωνα με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης “κάποια πρόοδος” επιτεύχθηκε χθες.

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε στις 6 Μαρτίου ότι με βάση τα στοιχεία το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου μειώθηκε κατά 1,2% σε τριμηνιαία βάση, σε σύγκριση με το -0,4% που είχε ανακοινωθεί αρχικά στις 14 Φεβρουαρίου έναντι +0,6 στο τρίτο τρίμηνο και +0,3% στο Q2 του 2016 και -0,7% στο πρώτο τρίμηνο του 2016 και +1,9% στο τέταρτο τρίμηνο του 2015.

 

Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,1%στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 έναντι +2,0% σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο του 2016, 0,4% στο Q2 του 2016, και -0,7% στο πρώτο τρίμηνο του 2016 και 0,7% στο τέταρτο τρίμηνο του 2015.

 

Στο σύνολο του έτους το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% . το οποίο βρίσκεται κάτω από τις πρόσφατες εκτιμήσεις του ΔΝΤ (+0,4% σε ετήσια βάση) και της Κομισιόν (+0,3%) και με αντίθετες προσδοκίες για μια ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2016 (η αύξηση του H2 ήταν μέτρια στο +0,4%).

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν τον χειμώνα του 2016, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ ήταν στο +0,3% και αντανακλούσε στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος ΕΜΣ και στην καλή πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου τομέα, η οποία έχει οδηγήσει σε αύξηση της ρευστότητας στον τομέα των επιχειρήσεων.

 

Όσον αφορά τις συγκεκριμένες συνιστώσες του ΑΕΠ :

Ø  Η συνολική δαπάνη για την τελική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 0,6%.

Ø  Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ήταν σταθερές σε ετήσια βάση

Ø  Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,4% σε τριμηνιαία βάση ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,5%.

Σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2016 :

Ø  Οι συνολικές δαπάνες για την κατανάλωση αυξήθηκαν κατά 0,6% σε ετήσια βάση, με την τελική κατανάλωση των νοικοκυριών να αυξάνεται 1,1% σε ετήσια βάση

Ø  Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 13,8% σε ετήσια βάση

Ø  Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,7%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν επίσης κατά 3,0% σε ετήσια βάση.

Τέλος, με βάση το σύνολο του έτους το 2016:

Ø  Οι συνολικές δαπάνες για την τελική κατανάλωση αυξήθηκαν κατά 0,6% σε ετήσια βάση με την τελική κατανάλωση των νοικοκυριών να αυξάνεται 1,4%.

Ø  Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ήταν σταθερές σε ετήσια βάση

Ø  Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,5% ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,5%.

Η εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, δήλωσε χθες ότι η ΕΕ συνεχίζει να αναμένει αύξηση του ΑΕΠ για το τρέχον έτος για την Ελλάδα.

 

Η κα Breidthardt  τόνισε επίσης ότι η ΕΕ σημείωσε τα τελευταία τριμηνιαία στοιχεία που δημοσιευθηκαν από τη ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία υπόκεινται σε υψηλά επίπεδα μεταβλητότητας. Επιπλέον, η ΕΕ εξακολουθεί να αναμένει ανάπτυξη για το τρέχον έτος .

 

Η ΕΕ πάντως θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά με τις ελληνικές αρχές ώστε να εξασφαλίσει την συνεχή πρόοδο και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.