ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑΑ: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις την ώρα που η οικονομία “βουλιάζει”

11:41 - 08 Μαρ 2017 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αγορά υποχώρησε κατά 0,05% χθες με χαμηλό τον όγκο συναλλαγών. Η Βιοχάλκο (+2,22%), η Lamda Development (+1,76%) και η Μέτκα (+1,46%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απόδοση ,ενώ η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,90%), η ΔΕΗ (-1,09%) και η Τράπεζα Πειραιώς (-1,14%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απώλεια.

Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά €4,2 εκατομ στα €25,3 εκατομ με την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα στον ΟΤΕ (€4,3 εκατομ), στην AlphaBank (€4,3 εκατομ) και την Εθνική Τράπεζα (€2,6 εκατομ).

Η αγορά αναμένεται να αντιδράσει θετικά, καθώς υπάρχει κάποια ελπίδα για ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup, το οποίο θα  πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου.

Πολιτικά νέα

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι συνομιλίες, μεταξύ των επικεφαλής της αποστολής των Θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης θα συνεχιστούν και σήμερα με την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τις ιδιωτικοποιήσεις και το δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρι το 2018, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές σε μεταρρυθμίσεις ( αφορολόγητο όριο και περικοπές συντάξεων, στα αντίμετρα και στις μεταρρυθμίσεις για την αγορά εργασίας).

Σύμφωνα με πληροφορίες, μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο φαίνεται να είναι τώρα εφικτή στο επόμενο Eurogroup στις 20 Μαρτίου και θα περιλαμβάνει μόνο θέματα που αφορούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μνημονίου δηλαδή μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

 

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η εκταμίευση των €6,1 δισ. που σχετίζονται με τη συμφωνία θα πραγματοποιηθεί μόνο αν και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία σε όλα τα θέματα. Το EWG έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί αύριο , το οποίο αναμένεται να προβεί σε απολογισμό των διαπραγματευσεων.

Σε άλλα νέα, εκπρόσωπος του της Κομισιόν δήλωσε χθες ότι οι εκπρόσωποι του ΕΚ και άλλων θεσμικών οργάνων θα παραμείνουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Επιβεβαίωσε επίσης ότ ηι ΕΚ δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για την ημερομηνία επιστροφής της αποστολής.

o   Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να παραμείνει στη Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι ανοιχτή στο να συζητήσει για μια πιθανή ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα το 2018 εάν είναι τέτοιο βήμα κριθεί απαραίτητο.

o   Η κα Λαγκάρντ επανέλαβε χθες  ότι πρέπει να υπάρξουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και ένα χρέος που να είναι βιώσιμο προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει το ελληνικό πρόγραμμα.

o   Οι Ελληνικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά €300 εκατομ, τον Ιανουάριο του 2017 σε €3,6 δισ., ενώ εκκρεμούν επιστροφές φόρου που ανέρχονται σε  €1.2 δισ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.