ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις

11:46 - 13 Μαρ 2017 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αγορά υποχώρησε κατά 0,04% την Παρασκευή, με χαμηλό τον όγκο συναλλαγών. Η Aegean Airlines (+3,46%) τα Jumbo (+1,74%) και η Lamda Development (+0,85%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απόδοση, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή (-2,07%),η Τράπεζα Πειραιώς (-2,81%) και η ΔΕΗ (-3,21%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απώλεια.

Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά €3 εκατομ, στα €29,1 εκατομ, με την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα στην Alpha Bank (€6,8 εκατομ), στον ΟΤΕ (€3,9 εκατομ) και στην Εθνική Τράπεζα (€3,5 εκατομ).

Ο Γενικός Δείκτης, αναμένεται να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα του με τις τράπεζες να παραμένουν στο επίκεντρο.

Πολιτικά νέα

Σύμφωνα με επίσημη δήλωση που κυκλοφόρησε, την περασμένη εβδομάδα από τα θεσμικά όργανα μετά την αποχώρηση των επικεφαλής της αποστολής από την Αθήνα , έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις (μέσω τηλεδιάσκεψης) για αυτήν την εβδομάδα, πριν από το Eurogroup στις 20 Μαρτίου, κυρίως εστιάζοντας στο συνταξιοδοτικό και σε  εργασιακά θέματα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ κα Λαγκάρντ δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι το ΔΝΤ παραμένει προσηλωμένο στην Ελλάδα και εκτός από τις μεταρρυθμίσεις το χρέος πρέπει να γίνει βιώσιμο.

 

Αυτό απαιτεί μια αναδιάρθρωση η οποία μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικές επιλογές, δηλαδή την παράταση διάρκειας των δανείων ή μείωση των ανώτατων ορίων επιτοκίου.

Σε άλλες ειδήσεις, ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ κος Thomsen,είπε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης ότι η ελάφρυνση του χρέους σε συνδυασμό με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη, προσθέτοντας ότι οι προβλεπόμενοι στόχοι για την Ελλάδα μετά το 2018, δηλαδή το 3,5% του πρωτογενούς δημοσιονομικού στόχου που απαίτησαν οι πιστωτές είναι υψηλό και αν παραμείνει υψηλό δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε την περασμένη Παρασκευή μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος με τους δανειστές για την δεύτερη αξιολόγηση και είναι απόλυτα εφικτό να υπάρξει μια καλή συμφωνία που να καλύπτει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τον Απρίλιο.

Επιπλέον ο κος Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι σε επαφή που είχε με την επικεφαλής του ΔΝΤ την κα Λαγκάνρτ, ζήτησε από το Ταμείο να διευκρινίσει τη θέση  του σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα .

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, προειδοποιήσε  σε μια έκθεση του για το 2016, ότι η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει αυτόματα μέχρι να εξαλειφθεί η πολιτική αβεβαιότητα και να υιοθετηθούν οι μεταρρυθμίσεις.

 

Ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 1,3% τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,3% τον Φεβρουάριο, ενώ μειώθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση. Οι τομείς με τις πιο αξιοσημείωτες κινήσεις σε ετήσια βάση ήταν των μεταφορών(+7,1%) και της στέγασης (+4,1%) ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΔΤΚ παρέμεινε αρνητικός στο -0,5%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.