ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: Εν αναμονή των αποτελεσμάτων από τις τράπεζες

11:34 - 28 Μαρ 2017 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η ελληνική αγορά ανέκαμψε έντονα χθες, λόγω της αισιοδοξίας ότι έχει υπάρξει κάποια πρόοδος στις διαπραγματευσεις για την 2η αξιολόγηση κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.

 

Ο Γενικός Δείκτης Αθηνών έκλεισε στις 646,75 μονάδες, κερδίζοντας 1,7% με τις τράπεζες να σημειώνουν κέρδη 5,3%. Ο κύκλος εργασιών ήταν και πάλι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μόλις €28 εκατομ.

 

Η Τράπεζα Πειραιώς (+7,3%) και η Εθνική Τράπεζα (+6,1%) ήταν οι μετοχές με τις καλύτερες αποδόσεις ενώ η Aegean(+4,5%) και η ΔΕΗ(+4,2%) ήταν οι καλύτερες αποδόσεις, από τις εταιρίες εκτός τραπεζικού κλάδου.

 

Για σήμερα αναμένεται η αγορά να επεκτείνει τα χθεσινά κέρδη καθώς δημοσιεύματα δείχνουν ότι τα περισσότερα από τα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με την 2η αξιολόγηση, έχουν επιλυθεί.

Οικονομία

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σήμερα το πρωί κατά πάσα πιθανότητα ένα μεγάλο μέρος των θεμάτων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμικών οργάνων έχει καλυφθεί αν και ακόμα υπάρχουν κάποια ζητήματα.

 

Ειδικότερα τα θέματα των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών σχεδίων και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος φαίνεται να έχουν ολοκληρωθεί.

Από την άλλη πλευρά, στα θέματα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας καθώς και εκείνες που προβλέπονται για τα εργασιακά, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες. Στα εργασιακά φαίνεται ότι οι Θεσμοί θα κάνουν πίσω σχετικά με τις απολύσεις.

Επιπλέον αλλαγές αναμένονται και στον τρόπο που λειτουργούν τα συνδικάτα στον τομέα της ενέργειας ενώ φαίνεται ότι η ΔΕΗ προς το παρόν θα ζητήσει να εκχωρήσει λιγνιτικές μονάδες ενώ οι υδροηλεκτρικες μονάδες μπορούν να προστεθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Από την άποψη των διαδικαστικών θεμάτων στο επερχόμενο EWG την Πέμπτη, θα γίνει πιθανότατα απολογισμός της τρέχουσας κατάστασης ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει  να λάβει προτεινόμενους όρους συμφωνίας .

Τράπεζες

Οι Ελληνικές Τράπεζες θα πρέπει να δημοσιεύσουν τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Αναμένεται ότι η ρευστότητα και η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων θα δείξει σημάδια βελτίωσης κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου.

 

Τα λειτουργικά έξοδα αναμένονται κάπως υψηλότερα γεγονός που οφείλεται σε εποχιακούς παράγοντες ενώ αναμένεται και αυξημένα NPLs πάρα την αναμενόμενη βελτίωση στις ποιοτικές τάσεις του ενεργητικού που αντικατροπτίζει τις προσπάθειες των τραπεζών για την βελτίωση των δεικτών κάλυψης των κεφαλαίων τους.

 

Ωστόσο εκτιμάται, ότι οι επενδυτές θα εστιάσουν στις τάσεις του πρώτου τριμήνου και τις προοπτικές για το 2017.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.