ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συννεφα και πάλι στις σχέσεις κυβέρνησης-Θεσμών

10:02 - 31 Μαρ 2017 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η  αγορά ενισχύθηκε κατά 0,28% χθες,με χαμηλό τον όγκο συναλλαγών. Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+ 3,77%), ο ΟΠΑΠ (+ 2,53%) και η ΔΕΗ (+ 2,52%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απόδοση, ενώ η  ΜΕΤΚΑ (-1,39%),η Motor Oil (-1,53%) και η Ελλάκτωρ (-2,94%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απώλεια. Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά € 14,0εκατομ. σε € 50.3 εκατομ. με την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα στον ΟΠΑΠ (€ 10,3 εκατ), τον ΟΤΕ (€ 6,7εκ) και την ΕΤΕ (€ 6,2 εκατ).

 

Πιέσεις αναμένονται στην σημερινή συνεδρίαση, καθώς δεν επιτεύχθηκε συμφωνία χθες.

Πολιτικά νέα

Σύμφωνα με δημοσιεύματα δεν υπάρχει συγκεκριμένη  ημερομηνία για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κύρια  ζητήματα που εκκρεμούν είναι οι περικοπές συντάξεων (με το ΔΝΤ να απαιτεί οι περικοπές να είναι σε ισχύ από το 2019) και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, Ευρωπαίοι εκπρόσωποι έχουν προειδοποιήσει ότι εάν δεν συνεχιστεί η σημαντική πρόοδος και στις επόμενες ημέρες, τότε η δυνατότητα να καταλήξουν σε συμφωνία στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου, θα χαθεί.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες προσδοκίες ότι οι Θεσμοί θα μπορούσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα, τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό ζήτημα προς επίλυση είναι η μείωση των πρωτογενών συντάξεων (μέσω της κατάργησης της «προσωπικής διαφοράς»), με το ΔΝΤ να απαιτεί οι περικοπές να είναι αποτελεσματική από το 2019 και η ελληνική κυβέρνηση προτείνει την περικοπή σε δύο φάσεις δηλαδή το  2019 και το 2020.

Επιπλέον, σημαντικές διαφορές εξακολουθούν να παραμένουν σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

o   Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης χθες από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας στους βουλευτές των ΑΝΕΛ σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ο κ Τσακαλώτος είπε ότι το  αφορολόγητο, όριο θα μειωθεί σε €5.900-6.000 από περίπου €8.400  που ήταν σήμερα, ενώ οι περικοπές των συντάξεων θα ισχύσουν για 900.000  συνταξιούχους από τα  2,5 εκατομ. στο σύνολο και θα τεθούν σε ισχύ από το 2019

o   Ο Διοικητής της ΤτΕ, δήλωσε χθες ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να εκκρεμεί η ολοκλήρωση της 2ης  αξιολόγησης η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, σε συνδυασμό με μια υπεύθυνη και αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος.

Τόνισε, επίσης, ότι παρά τις τρεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος από το 2010, δεν έχουν εφαρμοστεί όλες οι διατάξεις, και το σύστημα εξακολουθεί να επιβαρύνεται από υψηλό κόστος, τις στρεβλώσεις και τις αδικίες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.